suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Sukupuolen vahvistaminen ja uusi henkilötunnus

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Henkilö voidaan vahvistaa vastakkaiseen sukupuoleen kuuluvaksi Digi- ja väestötietoviraston päätöksellä. Digi- ja väestötietovirasto muuttaa tässä yhteydessä myös henkilötunnuksen. Sukupuolen vahvistaminen edellyttää lääketieteellistä selvitystä, täysi-ikäisyyttä, Suomen kansalaisuutta tai asuinpaikkaa Suomessa. Etunimi voidaan muuttaa jo lääketieteellisten hoitojen alkuvaiheessa.

Sukupuolen vahvistamista varten hakijan tulee toimittaa Digi- ja väestötietovirastoon hakemus, jossa hakija pyytää sukupuolensa vahvistamista vastakkaiseen sukupuoleen. Mikäli hakija on rekisteröidyssä parisuhteessa, edellyttää vahvistaminen lisäksi parisuhteen toisen osapuolen suostumusta parisuhteen muuttumiseen avioliitoksi. Mikäli hakija on avioliitossa, ilmoittaa Digi- ja väestötietovirasto sukupuolen vahvistamisesta aviopuolisolle.

Liitteinä tulee olla lääketieteellinen selvitys siitä, että hakija pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa sekä selvitys hedelmättömyydestä. Lääketieteellinen selvitys edellyttää Helsingin ja Tampereen yliopistollisten sairaaloiden sukupuolen identiteetin tutkimusyksiköiden antamia alkuperäisiä lääkärinlausuntoja (molemmista erikseen). Mikäli todistus hedelmättömyydestä ei sisälly edellä mainittuihin lausuntoihin, tarvitaan lisäksi lääkärinlausunto hedelmättömyydestä.

Digi- ja väestötietovirasto tekee päätöksen ja myönteisessä tapauksessa tieto rekisteröidään väestötietojärjestelmään. Hakijalle lähetetään päätös oikaisuvaatimusosoituksin ja ote väestötietojärjestelmästä, josta ilmenee uusi henkilötunnus.

Toimi näin

Toimita hakemus, mahdollisesti tarvittava suostumus ja lääketieteelliset selvitykset Digi- ja väestötietovirastoon. Digi- ja väestötietovirasto voi pyytää viran puolesta suostumuksen parisuhteen toiselta osapuolelta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 6.5.2021