suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Sukupuolen vahvistaminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Sukupuolen vahvistaminen tarkoittaa sitä, että väestötietojärjestelmään merkitty sukupuolesi korjataan vastaamaan sukupuoli-identiteettiäsi. Sukupuolen vahvistamisen yhteydessä henkilötunnuksesi muuttuu.

Sinut voidaan vahvistaa toiseen sukupuoleen kuuluvaksi, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

  • olet täysi-ikäinen
  • olet Suomen kansalainen tai sinulla on asuinpaikka Suomessa
  • kirjoitat hakemu ...

Toimi näin

Miten haen sukupuolen vahvistamista?

Voit hakea sukupuolen vahvistamista toiseen sukupuoleen Digi- ja väestötietovirastolta kirjallisella hakemuksella. Tee hakemus verkkolomakkeella. Jos et pysty hoitamaan asiaa verkossa, ota yhteyttä Digi- ja väestötietovirastoon puhelimitse.

Kun olet tehnyt hakemuksen, sinulle lähetetään tietopaketti siitä, miten sukupuolen vahvistaminen vaikuttaa oikeuksiisi ja velvollisuuksiisi. Tutustu sinulle lähetettyyn tietopakettiin huolellisesti.

Tämän jälkeen sinun pitää vielä vahvistaa hakemuksesi kirjallisesti. Voit tehdä sen aikaisintaan 30 päivän ja viimeistään kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen tekemisestä. Vahvista hakemuksesi verkkolomakkeella. Jos et vahvista hakemustasi, sukupuoltasi ei voida vahvistaa ja asia raukeaa. Tällöin voit halutessasi tehdä uuden hakemuksen.

Kun olet vahvistanut hakemuksesi, Digi- ja väestötietovirasto tekee asiassa päätöksen. Jos päätös on myönteinen, sukupuoltasi koskeva tieto muutetaan väestötietojärjestelmään ja henkilötunnuksesi muuttuu. Digi- ja väestötietovirasto lähettää sinulle päätöksen ja tiedon uudesta henkilötunnuksestasi.

Jos olet avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa kun sukupuolesi vahvistetaan, parisuhdemuotonne jää entiselleen. Digi- ja väestötietovirasto lähettää sukupuolesi vahvistamisesta ilmoituksen puolisollesi.

Tausta ja lainsäädäntö

Löysitkö tältä sivulta etsimäsi tiedon? Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta.

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 26.4.2024