suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Sukunimi avioituessa

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Avioituessa sukunimenne pysyvät ennallaan, jos ette ilmoita, että haluatte muuttaa niitä. Voitte ottaa yhteiseksi sukunimeksenne jommankumman sukunimen tai muodostaa sukunimistänne yhteisen sukunimiyhdistelmän.

Sukunimiyhdistelmässä voi olla korkeintaan kaksi sukunimeä. Ne voidaan yhdistää toisiinsa yhdysviivalla tai kirjoittaa erikseen.

Voitte ottaa yhteiseksi sukunimeksenne

  • jommankumman suku ...

Toimi näin

Tutustukaa ennen avioliiton esteiden tutkintapyynnön tekemistä lainmukaisiin sukunimivaihtoehtoihin.

Ilmoittakaa sukunimivalintanne avioliiton esteiden tutkintapyynnössä.

Digi- ja väestötietovirasto tutkii, onko ilmoittamanne sukunimi tai sukunimiyhdistelmä lainmukainen. Tarvittaessa pyydämme teiltä lisäselvitystä. Joissakin tilanteissa voimme pyytää myös nimilautakunnan lausunnon, jolloin asian käsittely voi kestää muutaman kuukauden.

Jos nimivalintanne on lainmukainen, se todetaan avioliiton esteiden tutkintatodistuksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Teidän on ilmoitettava sukunimivalintanne, kun haette avioliiton esteiden tutkintaa. Esteiden tutkintaa kannattaa pyytää hyvissä ajoin ennen vihkimistä. Tutkinta kestää vähintään seitsemän vuorokautta, mutta se voi kestää myös pidempään.

Digi- ja väestötietovirasto tallentaa muuttuneen sukunimen väestötietojärjestelmään muutaman päivän sisällä vihkimisestä. Nimenmuutoksen jälkeen saat uuden Kela-kortin, mutta sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti.

Avioituessa ette voi ilmoittaa uutta sukunimeä, joka ei ole jommankumman sukunimi tai sukunimistä muodostettu sukunimiyhdistelmä. Jos haluatte ottaa käyttöönne muun kuin edellä mainitun sukunimen, teidän täytyy tehdä nimenmuutoshakemus.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 13.9.2023