suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Sukunimen muuttaminen

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

Tee nimenmuutoshakemus, kun haluat

  • vaihtaa sukunimen entiseen tai uuteen sukunimeen,
  • sukunimiyhdistelmän,
  • luopua nykyiseen sukunimiyhdistelmään kuuluvasta sukunimestä, tai
  • lisätä yhdysmerkin nykyiseen sukunimiyhdistelmään, tai poistaa sen.

Jos nimesi on muuttunut ulkomailla toisen valtion viranomaisen päätöksellä, voit pyytää nimen maksutonta rekisteröintiä. Ole tällöin yhteydessä Digi- j ...

Toimi näin

Hae nimenmuutosta nimenmuutospalvelussa.

Jos haet huollettavallesi maksutonta sukunimenmuutosta, hae nimenmuutosta verkkolomakkeella. Jos et voi käyttää vahvaa tunnistautumista, voit käyttää nimenmuutoshakemuslomaketta.

Kirjoita hakemukseesi selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat nimeen isolla ja mitkä pienellä kirjaimella. Yhdellä hakemuksella voit esittää kaksi nimivaihtoehtoa.

Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja hakemastasi sukunimestä. Joissain tapauksissa pyydämme nimilautakunnalta lausunnon.

Verkkosivuiltamme löydät lisätietoa nimenmuutoksen hakemisesta ja arvioidut käsittelyaikamme. Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Lähetämme kirjallisen päätöksen, kun asia on ratkaistu. Jos päätös on myönteinen, nimi on muuttunut väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä. Voit myös tarkistaa nimesi Suomi.fi:n Omat tiedot -osiossa. Kela lähettää nimenmuutoksen jälkeen uuden Kela-kortin. Sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti.

Sinulla on oikeus valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen, jos et ole tyytyväinen päätökseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Voit hakea etunimenmuutosta, jos asut Suomessa. Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös silloin, jos asut ulkomailla (pois lukien Ruotsi, Norja ja Tanska) ja olet Suomen kansalainen.

Täysi-ikäisen henkilön nimi voidaan muuttaa vain hänen omalla kirjallisella suostumuksellaan. Jos haet avio- tai avopuolisosi sukunimeä, myös hänen on annettava kirjallinen suostumus nimenmuutokselle.

Huoltajat hakevat nimenmuutosta alaikäisen puolesta. Jos alaikäinen on yli 10-vuotias, nimenmuutokseen tarvitaan hänen kirjallinen suostumuksensa. Yli 15-vuotias voi itse hakea nimenmuutosta. Huoltajilla on mahdollisuus ilmoittaa mielipiteensä nimenmuutosasiassa. 15 vuotta täyttäneen mielipide on ratkaiseva, jos hän ja hänen huoltajansa ovat erimielisiä nimenmuutoksesta.

Lapsen nimiyhteys vanhempaan ja täyssisarukseen on tärkeä. Nimiyhteyttä ei voida katkaista ilman erityistä syytä.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 27.3.2024