suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Sukunimen muuttaminen

 • Palvelu
 • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
 • Julkinen palvelu

Jos haluat muuttaa sukunimeäsi, täytä nimenmuutoshakemus. Tee hakemus myös silloin, jos haluat sukunimiyhdistelmän tai haluat luopua nykyiseen sukunimiyhdistelmään kuuluvasta sukunimestä. Hakemuksen avulla voit myös lisätä tai poistaa väliviivan nykyisestä sukunimiyhdistelmästä.

Voit hakea sukunimenmuutosta, jos asut Suomessa. Voit tehdä nimenmuutoshakemuksen myös silloin, jos asut ulkomailla (pois lukien Ruotsi, Norja ja Tanska) ja olet Suomen kansalainen.

Jos sukunimesi on muuttunut ulkomailla toisen valtion viranomaisen päätöksellä, sinun ei tarvitse tehdä nimenmuutoshakemusta. Silloin voit pyytää nimitiedon tallentamista maksutta.

Voit saada itsellesi nykyisin jo käytössä olevan sukunimen, jos

 • sukunimi on ollut sinulla aiemmin käytössä tai se esiintyy suvussasi viiden sukupolven sisällä
 • kyse on vierasperäisen sukunimen muuttamisesta tai lyhentämisestä helpommin käytettävissä olevaan muotoon
 • sukunimi on käytössä avio- tai avopuolisolla ja puoliso antaa suostumuksensa nimenmuutokselle
 • sukunimi on käytössä sisaruksella tai lapsella ja saat suostumuksen kaikilta henkilöitä, joilla tämä nimi on käytössä
 • sukunimi on käytössä sijaisvanhemmalla
 • nimenmuutosta on pidettävä erityisen perusteltuna perhesuhteissa tapahtuneiden muutosten tai muun erityisen painavan syyn johdosta.

Jos haet itsellesi sellaista sukunimeä, joka ei ole kenelläkään käytössä, pyydämme nimestä nimilautakunnan lausunnon. Nimilautakunta arvioi, onko esitetty nimi tarpeeksi sukunimityyppinen, soveltuuko se sukunimeksi tai onko nimi sekoitettavissa suojattuun tunnukseen (esim. yhdistyksen tai yrityksen nimi). Tiedotamme uudisnimistä virastomme verkkosivuilla 30 päivän ajan ennen kuin hyväksymme nimen, joka ei ole kenelläkään käytössä. Ratkaisemme asian nimilautakunnan lausunnon ja toimittamasi asiakirja-aineiston perusteella.

Toimi näin

Tee nimenmumuutoshakemus Nimenmuutospalvelussa, jos

 • haet paluuta aiempaan sukunimeesi
 • sinulla on moniosainen sukunimi ja haet sukunimiyhdistelmän yhdestä nimestä luopumista, sukunimiyhdistelmän yhdysmerkistä luopumista tai yhdysmerkin lisäämistä
 • haet kokonaan uutta uudissukunimeä.

Maksat hakemuksen käsittelymaksun palvelussa.

Muussa tapauksessa tee nimenmuutoshakemus sähköisesti Suomi.fi -lomakkeella. Palveluun kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Myös huoltaja tai puoliso voi allekirjoittaa Suomi.fi-lomakkeen. Voit lähettää hakemuksen myös postitse tai sähköpostilla. Voit myös täyttää hakemuksen paikan päällä. Kirjoita hakemukselle haetun sukunimen kohdalle selkeästi, mitkä kirjaimet tulevat nimeen isolla ja mitkä pienellä kirjaimella.

Otamme hakemuksesi käsittelyyn vasta sitten, kun olet maksanut käsittelymaksun. Maksua ei palauteta, vaikka peruuttaisit hakemuksesi tai asiassa tehtäisiin hylkäävä päätös.

Digi- ja väestötietovirasto voi pyytää sinulta lisäselvitystä, esimerkiksi puuttuvia virkatodistuksia tai muita asiakirjoja nimenmuutoshakemuksen käsittelyä varten. Voimme tarvittaessa pyytää sinulta myös toisen huoltajan, alaikäisen tai puolison allekirjoituksen, jos se puuttuu hakemuksestasi.

Joissakin tilanteissa voimme pyytää asiassa nimilautakunnan lausunnon, jolloin nimenmuutoksen käsittely kestää yleensä muutaman kuukauden.

Kun asia on ratkaistu, saat siitä kirjallisen päätöksen. Sukunimesi muuttuu väestötietojärjestelmään päätöksentekopäivänä. Nimenmuutoksen jälkeen saat uuden Kela-kortin, mutta sinun on itse uusittava passi, henkilökortti ja ajokortti.

Jos et ole tyytyväinen saamaasi päätökseen, sinulla on oikeus valittaa siitä hallinto-oikeuteen.

Kenelle ja millä ehdoin

Lapsen sukunimeä ei ilman erityistä syytä voi muuttaa, jos muutoksen vuoksi lapsen nimiyhteys kumpaankin vanhempaan katkeaa, tai jos perheen alaikäisillä täyssisaruksilla olisi muutoksen jälkeen eri sukunimet. Sukunimiyhteys on erityisen tärkeää, kun kyseessä on alle 15-vuotias lapsi. Voimme pyytää sinulta asiasta lisäselvitystä.

Huoltaja tekee nimenmuutoshakemuksen alaikäisen puolesta. Jos alaikäisellä on kaksi tai useampi huoltaja, hakemukseen tarvitaan kaikkien huoltajien allekirjoitukset.

Jos alaikäinen on yli 10-vuotias, nimenmuutokseen tarvitaan hänen kirjallinen suostumuksensa.

Yli 15-vuotias voi itse hakea sukunimenmuutosta. Varaamme huoltajille tilaisuuden tulla kuulluksi hakemuksen johdosta. Jos yli 15-vuotias ja hänen huoltajansa ovat nimenmuutoksen suhteen erimielisiä, alaikäisen mielipide on asiassa ratkaiseva.

Käsittelemme hakemukset saapumisjärjestyksessä.

Palvelu on maksullinen.

Jos haet sukunimeä, joka on ollut sinulla ennen käytössä, käsittelymaksu on 45 euroa.

Jos haet muuta sukunimeä, käsittelymaksu on 110 euroa.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 25.2.2020