suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Seulontatutkimukset

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kaikki pirkanmaalaiset 30 - 65 -vuotiaat naiset kutsutaan kohdunkaulan syövän seulontatutkimukseen viiden vuoden välein. Kutsu tutkimukseen lähetetään sinulle henkilökohtaisesti. Tutkimus on maksuton.

Kaikki pirkanmaalaiset naiset kutsutaan henkilökohtaisesti mammografiaan sinä vuonna, kun he täyttävät 50, 52, 54, 56, 58, 60, 62, 64, 66 ja 68 vuotta. Kukin ikäluokka kutsutaan omana ryhmänään syn ...

Toimi näin

Saat kutsun seulontatutkimuksiin henkilökohtaisesti. Kutsun mukana saat toimintaohjeet seulontaan osallistumiseksi.

Kenelle ja millä ehdoin

Kutsu seulontaan saapuu ikäsi perusteella.

Tutkimukset koskettavat lakisääteisiä seulontoja.

Tausta ja lainsäädäntö

Seulontatutkimuksia järjestetään tiettyjen tautien ja poikkeamien toteamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Rintasyöpäseulontaan kutsutaan kaikki 50–69-vuotiaat naiset 20–26 kuukauden välein. Kohdunkaulan syövän seulontaan kutsutaan kaikki 30–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyövän seulontaan kutsutaan vuodesta 2022 alkaen 60–68-vuotiaat. Seulonta laajenee asteittain, siten että vuonna 2031 seulontaan kutsutaan 56–74-vuotiaat. Raskaana oleville naisille tarjotaan varhaisraskauden yleistä ultraäänitutkimusta sekä tutkimuksia sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien havaitsemiseksi.

Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja maksutonta. Päätös osallistua tai olla osallistumatta ei vaikuta muiden terveyspalveluiden saantiin. Osallistujille tulee tarjota riittävästi tietoa seulontatutkimuksen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 31.5.2023