suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Seksitautien ennaltaehkäisy ja hoito

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sekstitautien poliklinikalta saat apua, jos epäilet saaneesi seksitaudin tai haluat keskustella asiantuntijahoitajan kanssa. Poliklinikka palvelee kaikkia Pirkanmaan alueella vakituisesti asuvia.

Yleisimpiä seksitauteja hoidetaan myös kaikilla sosiaali- ja terveysasemilla.

Toimi näin

Jos sinulla on seksitautiin viittaavia oireita tai haluat keskustella asiantuntijahoitajan kanssa, soita sekstitautien poliklinikalle soittoaikana. Lääkärinajan voit varata myös verkossa, mutta kiireellisissä tapauksissa suositellaan ensisijaisesti puhelinsoittoa. Voit olla aina yhteydessä myös omalle sosiaali- ja terveysasemallesi.

Jos olet oireeton, mutta haluat sukupuoliteitse tarttuvien tautien tutkimuksia tai epäilet saaneesi seksitaudin esimerkiksi kumppanin ilmoituksen perusteella, ota puhelimitse yhteyttä soittoaikana tai varaa verkosta sairaanhoitajan testiaika. Näytteiden otto voidaan tehdä sairaanhoitajan vastaanotolla tai lähetteellä Fimlabin toimipisteissä. Tavallisimmat testattavat taudit ovat klamydia, tippuri, HIV ja kuppa.

Tavallisin tutkimus on virtsanäyte, joten ennen näytteenottoa sinun tulee olla kaksi tuntia virtsaamatta. Jos sinulta otetaan verikokeita, sinun ei tarvitse paastota niitä varten. Tietyissä tautiepäilyissä sinulta voidaan ottaa paikallisnäytteitä esimerkiksi nielusta tai peräaukosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Seksitautien poliklinikalla oireettomien henkilöiden tutkimuksia tehdään vain Pirkanmaan kuntien asukkaille. Kiireellisessä tilanteessa poliklinikka palvelee asiakkaita kotikunnasta riippumatta. Käynti ja tutkimukset seksitautien poliklinikalla ovat maksuttomia.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 19.4.2024