suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Seksitautien ennaltaehkäisy ja hoito

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Sekstitautien vastaanotolta saat apua, jos epäilet saaneesi seksitaudin tai haluat keskustella asiantuntijahoitajan kanssa. Vastaanotto palvelee kaikkia Pirkanmaan alueella vakituisesti asuvia.

Yleisimpiä seksitauteja hoidetaan myös kaikilla sote-asemilla.

Toimi näin

Jos sinulla on seksitautiin viittaavia oireita tai haluat keskustella asiantuntijahoitajan kanssa, soita sekstitautien vastaanotolle soittoaikana. Lääkärinajan voit varata myös verkossa, mutta kiireellisissä tapauksissa suositellaan ensisijaisesti puhelinsoittoa. Voit olla aina yhteydessä myös omalle sosiaali- ja terveysasemallesi. Voit tehdä seksitautioirearvion Omaolo-palvelussa.

Jos olet oireeton, mutta haluat sukupuoliteitse tarttuvien tautien tutkimuksia tai epäilet saaneesi seksitaudin esimerkiksi kumppanin ilmoituksen perusteella, ota puhelimitse yhteyttä soittoaikana tai varaa verkosta sairaanhoitajan testiaika. Näytteiden otto voidaan tehdä sairaanhoitajan vastaanotolla tai lähetteellä Fimlabin toimipisteissä. Tavallisimmat testattavat taudit ovat klamydia, tippuri, HIV ja kuppa.

Tavallisin tutkimus on virtsanäyte, joten ennen näytteenottoa sinun tulee olla kaksi tuntia virtsaamatta. Jos sinulta otetaan verikokeita, sinun ei tarvitse paastota niitä varten. Tietyissä tautiepäilyissä sinulta voidaan ottaa paikallisnäytteitä esimerkiksi nielusta tai peräaukosta.

Kenelle ja millä ehdoin

Seksitautien vastaanotolla oireettomien henkilöiden tutkimuksia tehdään vain Pirkanmaan kuntien asukkaille. Kiireellisessä tilanteessa vastaanotto palvelee asiakkaita kotikunnasta riippumatta. Käynti ja tutkimukset seksitautien vastaanotolla ovat maksuttomia.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 2.6.2023