suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Energiavirasto

Sähkön ja maakaasun verkkopalvelujen hinnoittelun valvontatietojen toimittaminen

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Sähkö- ja maakaasuverkkotoiminta ovat luvanvaraista monopolitoimintaa. Verkkopalvelu on aina paikallisen verkonhaltijan yksinoikeus, eikä asiakas voi kilpailuttaa verkkopalvelua. Tämän vuoksi Energiavirasto valvoo verkkopalvelujen hinnoittelun (eli sähkön siirtohinnan) kohtuullisuutta neljän vuoden mittaisilla valvontajaksoilla.

Verkkopalvelujen hinnoittelun kohtuullisuuden valvonta perustuu kohtuullisen hinnoittelun arviointia koskeviin menetelmiin, jotka Energiavirasto vahvistaa ennen valvontajakson alkua.

Valvontajakson aikana jakelu- tai siirtoverkon haltijan on toimitettava valvontaa varten muun muassa eriytetyt tilinpäätöstiedot, verkon rakennetiedot sekä taloudelliset ja tekniset tunnusluvut.

Valvontajakson päätyttyä Energiavirasto antaa verkon haltijoille valvontapäätöksen. Valvontapäätöksessä todetaan, onko verkkopalvelun hinnoittelu ollut kohtuullista. Jos verkonhaltija on perinyt asiakkailta liikaa verkkopalvelumaksua, kohtuullisen tuoton ylittävä ylijäämä on palautettava asiakkaille seuraavan valvontajakson aikana. Asiakkaille ei kuitenkaan palauteta maksuja takautuvasti, vaan yhtiöiden on otettava huomioon liikaa perityt maksut tulevassa hinnoittelussaan.

Vastaavasti, jos verkkopalvelun hinta on ollut alle kohtuullisen tuoton tason, verkonhaltijalla on mahdollisuus huomioida tämä hinnoittelussa seuraavalla valvontajaksolla.

Toimi näin

  1. Valtuuta yksi tai useampi käyttäjä Suomi.fi-valtuudella VATI-järjestelmän käyttäjäksi. Valtuus löytyy kategoriasta Energiahuolto ja on nimeltään Verkonhaltijan valvontatietojen jättäminen.
  2. Toimita valvontatiedot Energiaviraston valvontatietojärjestelmän (VATI) kautta

Kenelle ja millä ehdoin

Valvontatietojärjestelmän käyttö edellyttää, että toiminnanharjoittaja on valtuuttanut järjestelmän käyttäjät Suomi.fi-valtuutuksella.

Palvelu on maksuton.


Määräaika

Verkonrakennetiedot on toimitettava vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Tiedot tilinpäätöksestä sekä teknisistä tunnusluvuista on toimitettava toukokuun loppuun mennessä.

Tausta ja lainsäädäntö

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEnergiavirasto
Palvelusta vastaaEnergiavirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Energiavirasto
Päivitetty: 18.2.2021