suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Saamen kielen opetus

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Saamen kieli ja kirjallisuus on yksi suomen kieli ja kirjallisuus oppiaineen oppimääristä. Saamen kieltä voidaan opettaa inarin-, koltan- ja pohjoissaamen kielillä. Rovaniemen kaupungin perusopetuksessa voit opiskella pohjoissaamen kieltä valinnaisena A2-kielenä neljänneltä vuosiluokalta alkaen ja perusopetusta täydentävänä oman äidinkielen opetuksena kaikilla vuosiluokilla. Ryhmät muodostetaan yh ...

Toimi näin

Ilmoittaudu opetukseen koulun ja opintojen aloittamisvaiheessa koulun oppilastietolomakkeella. Hae perusopetuksessa kevätlukukaudella tulevan lukuvuoden opetusryhmiin Wilmassa.

Kenelle ja millä ehdoin

Saamen opetus on tarkoitettu saamelaisten kotiseutualueella asuville ja saamea osaaville oppilaille.

Perusopetusta tai lukiokoulutusta täydentävään saamen oman äidinkielen opetuksen ryhmään tulee ryhmän alkaessa kuulua vähintään kaksi oppilasta.

Tausta ja lainsäädäntö

Saamelaisten kotiseutualueella eli Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kunnissa ja Sodankylän kunnan pohjoisosassa esiopetusta ja perusopetusta tulee voida saada saamen kielellä. Saame voi olla äidinkielenä tai valinnaisena tai vapaaehtoisena ylimääräisenä oppiaineena. Lukiossa saamea voi opiskella äidinkielenä tai valinnaisena kielenä. Saamesta voi suorittaa ylioppilastutkinnon.

Saamelaisalueella toimii ammatillista peruskoulutusta ja saamen kielen opetusta antava Saamelaisalueen koulutuskeskus.

Saamen kieltä voi opiskella myös kotiseutualueen ulkopuolella, jolloin opetusta on yleensä kaksi tuntia viikossa.

Palvelun toteuttaa

Rovaniemen kaupunki

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 29.3.2023