suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ranuan kunta

Ruokailu päiväkodeissa, esikoulussa ja kouluissa

  • Palvelu
  • Ranua
  • Julkinen palvelu

Ruokapalveluiden keskuskeittiö valmistaa ja toimittaa ruokaa kouluille ja varhaiskasvatukseen. Oppilaat annostelevat ruokansa omatoimisesti itsepalvelulinjastolta. Jokaisen oppilaan terveyteen liittyvät yksilölliset tarpeet huomioidaan erityisruokavalioiden osalta. Täysipainoiseen ateriaan kuuluvat pääruoan lisäksi myös ruokajuoma, leipä ja levite sekä salaatinkastike.

Toimitamme myös päivittäin ruoan Kuhan koululle ja päivähoitoon.

Koulujen keskuskeittiö toimii Kirkonkylän koululla. Keittiöllä työskentelee ruokapalvelupäällikön lisäksi ruokapalvelutyöntekijöitä.

Ruokailu on olennainen osa opetusta, kasvatusta ja lasten hyvinvoinnin edistämistä. Monipuolinen ateria lisää koulussa viihtyvyyttä ja ylläpitää vireyttä koulupäivän aikana.

Ruoanvalmistuksessa, ruokalistasuunnittelussa ja elintarvikehankinnoissa huomioidaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuositukset.

Toimi näin

Ruoka-aineallergioista ja erityisruokavaliosta ilmoitetaan kouluterveydenhoitajalle.

Kenelle ja millä ehdoin

Esi- ja perusopetuksen oppilaat saavat kunnan tarjoamaan maksuttoman kouluaterian koulupäivinä.

Kouluruokailussa otetaan huomioon opiskelijoiden terveydelliset sekä eettisiin valintoihin ja uskontoon liittyvät erityispiirteet.

Ateria kuuluu kaikille varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitoksessa opiskeleville.

Asiakkaina ovat päiväkotilapset, ala- ja yläkoulun oppilaat, lukiolaiset ja työpaikkaruokailijat. Keittiön yhteydessä olevassa alakoulun ruokasalissa ruokailee päivittäin noin 560 asiakasta.

Palvelu on maksuton.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRanuan kunta
Palvelusta vastaaRanuan kunta
Alue Ranua
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ranuan kunta
Päivitetty: 16.9.2020