suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Heinolan kaupunki

Ruokailu päiväkodeissa, esikoulussa ja kouluissa

  • Palvelu
  • Heinola
  • Julkinen palvelu

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjottava ruoka on monipuolista, tasapainoista ja maukasta. Ruokalistan suunnittelun perustana ovat suomalaiset ravitsemussuositukset 2014, Terveyttä ja iloa ruoasta, varhaiskasvatuksen ruokailusuositus 2018 sekä Syödään ja opitaan yhdessä, kouluruokasuositus 2017.

Päiväkodit

Ruokailu on osa lapsen perushoitoa, kasvatusta ja opetusta. Sen tavoitteena on edistää lasten fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ylläpitää vireyttä hoitopäivän aikana. Päivähoidossa ja kotona nautitut ateriat, sekä välipalat muodostavat yhdessä lapsen ruokavalion kokonaisuuden. Päivähoidon ateriat kattavat kokopäivähoidossa kaksi kolmasosaa ja osapäivähoidossa yhden kolmasosan lapsen päivän ravinnontarpeesta.

Heinolassa päiväkoteihin ruokaa valmistavat keittiöt ovat:

Niemelän tuotantokeittiö (Sinilähteen, Elämänkaaritalon, Jyrängön, Tommola-talon ja Kailastalon päiväkodit)

Kirkonkylän tuotantokeittiö (Kettukallion, Rainion ja Satulinnan päiväkodit)

Vierumäen koulukeittiö (Vierumäen päiväkoti)

Kotiperhepäivähoidossa hoitajat noudattavat kaupungin päivähoidon ruokalistaa ja hoitaja valmistaa ateriat itse omassa kodissaan.

Koulut

Kouluissa tarjoamme monipuolista, maistuvaa ja ravitsemussuositusten mukaista ruokaa. Ruoka tukee lasten ja nuorten jaksamista, kasvua ja painon tervettä kehitystä.

Heinolassa koululounaita valmistetaan kolmessa valmistuskeittiössä, Niemelän ja Kirkonkylän tuotantokeittiöillä sekä Vierumäen koulu keittiöllä.

Toimi näin

Toimita erityisruokavalion tarpeista ja allergioista asiantuntijan lausunto. Keskustele perhepäivähoitajan tai päiväkodin hoitohenkilökunnan kanssa mahdollisista muista ruokailuun vaikuttavista seikoista.

Kenelle ja millä ehdoin

Varhaiskasvatuspaikassa lapselle tarjotaan ne ateriat, jotka sisältyvät hänen hoitoaikaansa. Esiopetukseen osallistuville tarjotaan lounas.

Palvelu on maksuton.

Kouluruokailu on maksutonta. Varhaiskasvatuspalvelut ovat maksullisia.

Tausta ja lainsäädäntö

Niin osa-aikaisessa kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevat lapset ovat oikeutettuja ruokailuun ja tarvittaviin välipaloihin, joista vanhemmat maksavat hoidon kuukausittaisissa maksuissaan. Esi- ja perusopetuksen oppilaat ovat oikeutettuja kunnan tarjoamaan maksuttomaan kouluateriaan koulupäivinä. Lukiolaiset ja ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijat ovat oikeutettuja ateriaan vähintään niinä päivinä, joina opetus tapahtuu koulussa.

Päiväkoti- ja kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon pienten lasten, koululaisten ja opiskelijoiden allergiat ja muut sairaudet, eettiset valinnat ja uskonnon erityispiirteet.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaHeinolan kaupunki
Palvelusta vastaaHeinolan kaupunki
Alue Heinola
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Heinolan kaupunki
Päivitetty: 12.4.2021