suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Rasitetoimitus asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Rovaniemi
  • Julkinen palvelu

Rakennusrasitteista säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa ja niiden perustamista haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Toimi näin

Hae rasitetoimitusta kunnan kiinteistötoimelta tai Maanmittauslaitokselta.

Maanomistaja hakee kiinteistörasitteen perustamista tarkoittavaa kiinteistötoimitusta. Liitä hakemukseen rasitesopimus. Voit hakea toimitusta myös tulostettavalla lomakkeella. Postita hakemus Kiinteistöinsinöörin palvelut -yksikköön osoitteeseen Rovaniemen kaupunki/Paikkatieto- ja tonttipalvelut, PL 8216, 96101 Rovaniemi. kaupunki tai lähetä sähköpostilla osoitteeseen kiinteistonmuodostus@rovaniemi.fi. Voit jättää hakemuksen myös Osviitan asiakaspalvelupisteeseen.

Kysy lisätietoja ja toimintaohjeita paikkatieto- ja tonttipalvelun yksiköstä kiinteistöinsinööriltä tai toimitusinsinööreiltä puhelimitse tai asioimalla kaupungintalolla.

Kenelle ja millä ehdoin

Rasitteen perustaminen edellyttää yleensä tonttien omistajien välistä sopimusta.

Rasite voidaan perustaa vain kiinteistönmuodostamislain määräämiin tarkoituksiin. Rasitteen pitää olla tarpeellinen eikä siitä saa aiheutua huomattavaa haittaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Tonttia varten voidaan perustaa pysyvä käyttöoikeus eli rasite toisen kiinteistön alueelle. Rasite tarkoittaa pysyvää oikeutta esimerkiksi kulkuyhteyttä, ajoneuvon pitämistä tai vesi-, viemäri- tai sähköjohdon sijoittamista varten tarvittavaan alueeseen.

Rasitteet perustetaan omistajan hakemuksesta tontin lohkomistoimituksen yhteydessä tai erillisessä rasitetoimituksessa.

Kaupunkien asemakaava-alueilla rasitteen perustamisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Palvelun toteuttaa

Rovaniemen kaupunki

Palvelusta vastaa

Rovaniemen kaupunki
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 1.11.2023