suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Rasitetoimitus asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Kiinteistörasitteet perustetaan, siirretään, poistetaan tai muu rasitetta tai oikeutta koskeva asia käsitellään hakemuksestasi tontin tai rakennuspaikan lohkomistoimituksen yhteydessä tai erillisessä rasitetoimituksessa.

Kiinteistösi hyväksi voidaan perustaa toisen rekisteriyksikön (kiinteistön) alueelle pysyvänä rasitteena joku tai jotkut alla olevista oikeuksista.

1) Oikeus talousveden ottam ...

Toimi näin

Hae rasitetoimitusta kunnan kiinteistötoimelta tai Maanmittauslaitokselta.

Hae sähköisellä asiointipalvelulla kiinteistörasitteen perustamista, siirtämistä, poistamista tai muuta rasitteen käsittelyä tarkoittavaa kiinteistötoimitusta. Liitä hakemukseesi rasitesopimus.

Voit hakea toimitusta myös tulostettavalla lomakkeella. Lähetä hakemus postitse tai sähköpostilla Oulun kaupungin Kiinteistöinsinöörin palveluihin. Voit myös jättää hakemuksen Ympäristötalon asiakaspalvelupisteeseen.

Kysy lisätietoja ja toimintaohjeita kiinteistöinsinööriltä, kiinteistörekisterinhoitajalta tai toimitusinsinööreiltä soittamalla tai asioimalla Ympäristötalossa.

Kenelle ja millä ehdoin

Rasitteen perustaminen edellyttää yleensä tonttien omistajien välistä sopimusta.

Rasite voidaan perustaa vain kiinteistönmuodostamislain määräämiin tarkoituksiin. Rasitteen pitää olla tarpeellinen eikä siitä saa aiheutua huomattavaa haittaa.

Tausta ja lainsäädäntö

Tonttia varten voidaan perustaa pysyvä käyttöoikeus eli rasite toisen kiinteistön alueelle. Rasite tarkoittaa pysyvää oikeutta esimerkiksi kulkuyhteyttä, ajoneuvon pitämistä tai vesi-, viemäri- tai sähköjohdon sijoittamista varten tarvittavaan alueeseen.

Rasitteet perustetaan omistajan hakemuksesta tontin lohkomistoimituksen yhteydessä tai erillisessä rasitetoimituksessa.

Kaupunkien asemakaava-alueilla rasitteen perustamisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Palvelun toteuttaa

Oulun kaupunki

Palvelusta vastaa

Oulun kaupunki
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 24.11.2023