suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kotkan kaupunki

Rasitetoimitus asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Kotka
  • Julkinen palvelu

Rasitteella tarkoitetaan kiinteistön oikeutta käyttää pysyvästi hyväkseen toisen kiinteistön aluetta. Rasitetoimituksessa voidaan kiinteistön hyväksi perustaa toisen kiinteistön alueelle pysyvänä rasitteena oikeus mm. kulkuyhteyttä varten tarvittavaan alueeseen asemakaava-alueella, jätteiden kokoamispaikan tai kiinteistöjen yhteisen lämpökeskuksen sijoittamiseen ja käyttämiseen, väestönsuojelua varten tarvittavien rakennelmien sijoittamiseen ja käyttämiseen. Pääsääntöisesti kiinteistörasitteen perustaminen edellyttää kiinteistöjen omistajien välistä rasitesopimusta. Rasitesopimus voi olla erillinen tai sisältyä saantokirjaan. Myös lohkomistoimituksessa voidaan sopia rasitteesta, jos asianosaiset hyväksyvät allekirjoituksellaan lohkomistoimituksen.

Käsittelyaika 1-6 kuukautta.

Toimi näin

Hae rasitetoimitusta kunnan kiinteistötoimelta tai Maanmittauslaitokselta.

Kenelle ja millä ehdoin

Rasitteen perustaminen edellyttää yleensä tonttien omistajien välistä sopimusta.

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Tonttia varten voidaan perustaa pysyvä käyttöoikeus eli rasite toisen kiinteistön alueelle. Rasite tarkoittaa pysyvää oikeutta esimerkiksi kulkuyhteyttä, ajoneuvon pitämistä tai vesi-, viemäri- tai sähköjohdon sijoittamista varten tarvittavaan alueeseen.

Rasitteet perustetaan omistajan hakemuksesta tontin lohkomistoimituksen yhteydessä tai erillisessä rasitetoimituksessa.

Kaupunkien asemakaava-alueilla rasitteen perustamisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKotkan kaupunki
Palvelusta vastaaKotkan kaupunki
Alue Kotka
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kotkan kaupunki
Päivitetty: 4.5.2021