suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Rasitetoimitus asemakaava-alueella

  • Palvelu
  • Jyväskylä
  • Julkinen palvelu

Kiinteistöä varten voidaan perustaa pysyvä käyttöoikeus eli rasite toisen kiinteistön alueelle. Rasite tarkoittaa oikeutta esimerkiksi kulkuyhteyttä varten tarvittavaan alueeseen, ajoneuvon pitämiseen tai vesi-, viemäri- tai sähköjohdon sijoittamiseen toisen kiinteistön alueella ja oikeus on pysyvä vaikka kiinteistöt vaihtaisivatkin omistajia. Rasitteita voidaan perustaa myös tontin lohkomistoimit ...

Toimi näin

Hae rasitetoimitusta kunnan kiinteistötoimelta tai Maanmittauslaitokselta.

Hinnasto ja linkki sähköiseen hakemuslomakkeeseen löytyy sivulta https://www.jyvaskyla.fi/asuminen-ja-ymparisto/rakentaminen/kiinteistotoimitukset

Kenelle ja millä ehdoin

Rasitteen perustaminen edellyttää yleensä tonttien omistajien välistä sopimusta.

Rasitetoimitusta hakee rasitteessa oikeutettuna tai rasitettuna olevan kiinteistön omistaja. Rasitteiden perustaminen edellyttää yleensä kiinteistöjen omistajien välistä kirjallista rasitesopimusta, joka tulee liittää kiinteistötoimitushakemukseen. Sopimuksessa tulee sopia rasitteeseen liittyvistä asioista, kuten rasitteen käytöstä, rakentamis-, kuntoonpano- ja kunnossapitokustannuksista sekä rasiteoikeudesta maksettavasta korvauksesta.

Tausta ja lainsäädäntö

Tonttia varten voidaan perustaa pysyvä käyttöoikeus eli rasite toisen kiinteistön alueelle. Rasite tarkoittaa pysyvää oikeutta esimerkiksi kulkuyhteyttä, ajoneuvon pitämistä tai vesi-, viemäri- tai sähköjohdon sijoittamista varten tarvittavaan alueeseen.

Rasitteet perustetaan omistajan hakemuksesta tontin lohkomistoimituksen yhteydessä tai erillisessä rasitetoimituksessa.

Kaupunkien asemakaava-alueilla rasitteen perustamisesta ja kiinteistörekisterin ylläpidosta vastaa usein kunta, muualla Maanmittauslaitos.

Palvelun toteuttaa

Jyväskylän kaupunki

Palvelusta vastaa

Jyväskylän kaupunki
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 28.2.2023