suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Säkylän kunta

Rakennuslupa

  • Lupa tai muu velvoite
  • 3 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Rakennusvalvonta

Maankäyttö- ja rakennuslain 21 §:n mukaisesti rakentamisen valvontaa ja luvanvaraisuutta kunnassa valvoo rakennusvalvontaviranomainen. Hallintosäännöllä rakennusvalvontaviranomaiseksi on määrätty ympäristölautakunta.

Ympäristölautakunta toimii Pyhäjärviseudulla ympäristö- ja rakentamisasioiden valvontaviranomaisena. Suurin osa rakennusvalvontaviranomaisen toimivaltaan kuuluvista l ...

Toimi näin

Rakennuslupaa haetaan kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta, joka antaa asiassa myös neuvontaa.

Rakennuslupaa voi hakea rakennuspaikan haltija, joka voi olla omistaja, omistajan valtuuttama tai rakennuspaikkaa vuokra- tai muun sopimuksen perusteella hallitseva henkilö.

Rakennuslupahakemuksen vireille tulosta on pääsääntöisesti ilmoitettava naapureille. Naapurilla tarkoitetaan viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön tai muun alueen omistajaa ja haltijaa. Samanaikaisesti on asian vireilläolosta sopivalla tavalla tiedotettava myös rakennuspaikalla. Ilmoitus naapureille voidaan jättää tekemättä silloin, kun hanke on vähäinen tai hankkeen vaikutus ei ole naapurin kannalta olennaista. Naapurikuulemisen tarpeen arvioi rakennusvalvontaviranomainen.

Lupaa haettaessa tarvittavat asiakirjat:

  1. Rakennuslupahakemuslomake

Muista allekirjoittaa hakemus ja merkitse tontille jo rakennettu kerrosala myös!

2. Pääpiirustukset kolmena kappaleena:

• asemapiirros mittakaavassa 1:500 (tai 1:200)

• pohjapiirros mittakaavassa 1:100 tai 1:50

• leikkauspiirros tai -piirrokset mittakaavassa 1:50

• julkisivupiirrokset mittakaavassa 1:100

• hormipiirros mittakaavassa 1:20, jos on hormi

• rakenneleikkaus mittakaavassa 1:20 tai 1:10 pientalojen tms. osalta rakenteiden selityksineen

• (mahdollisesti kohdan 6 mukainen jätevesisuunnitelma)

3. Naapurien kuulemiset

Hakijan tulee rakennuslupahakemuksen johdosta kuulla naapureita. Lain tarkoittamia naapureita ovat viereisen ja vastapäisen kiinteistöjen omistajat ja haltijat. Selvitys kuulemisesta on liitettävä hakemukseen kunkin naapurin osalta. Kuulemisen suorittaa hakija pääsääntöisesti itse. Ympäristötoimisto suorittaa kuulemisen tarvittaessa hakijan pyynnöstä voimassa olevan taksan mukaiseen hintaan.

4. Rakennushankeilmoitus

Ilmoitus täytetään erikseen kaikista rakennettavista erillisistä rakennuksista. Mikäli rakennetaan useampia asuinhuoneistoja, täytetään myös asuinhuoneistot -lomake.

5. Selvitys rakennuspaikan hallinnasta

Joko ote lainhuutopöytäkirjasta, jäljennös kauppakirjasta tai jäljennös vuokrasopimuksesta (vuokra-aika oltava vähintään 50 vuotta asuinrakennuksen tms. kyseessä ollessa).

6. Rakennuksen energiatodistus

Tarvitaan 1.1.2008 jälkeen rakennettaviin uusiin rakennuksiin pois lukien lomarakennukset, teollisuusrakennukset, alle 50 m2 talousrakennukset, suojellut rakennukset, kirkot ja tuotantorakennukset, jossa itse tuotannosta tulee niin paljon energiaa, että laskeminen on mahdotonta.

Mahdollisesti tarvitaan myös seuraavat liitteet:

7. Jätevesien käsittelysuunnitelma

Mikäli uudisrakennus rakennetaan viemäriverkoston toiminta-alueen ulkopuolelle, pitää olla lupahakemuksen liitteenä kolmena kappaleena jätevesien käsittelysuunnitelma huolto-ohjeineen. Jätevesien käsittelysuunnitelma tarvitaan myös lupa-asioissa, joissa muutetaan viemärijärjestelmää (esim. laajennus johon tulee uusia vesipisteitä).

8. Kopio poikkeamislupapäätöksestä

Tarvitaan mikäli hankkeen toteuttamiseen on haettu poikkeamislupa.

Kenelle ja millä ehdoin

Lupa myönnetään, mikäli kaikki sen edellytykset täyttyvät. Mikäli hanke poikkeaa säännöksistä tai määräyksistä, se saattaa tarvita poikkeamisluvan ennen rakennusluvan myöntämistä.

Jos elinkeinonharjoittaja on sijoittautunut johonkin toiseen Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon ja tarjoaa palveluitaan tilapäisesti Suomessa, toimintaan vaaditaan samat luvat kuin Suomeenkin sijoittautuneilta elinkeinonharjoittajilta.


Käsittelyaika

Viranhaltija: Tavoiteaika viranhaltijan lupapäätöksissä on 4 viikkoa siitä, kun lupahakemus on tarvittavine liitteineen jätetty. Puutteellisia lupahakemuksia pyydetään täydentämään ja tavoiteaika alkaa siitä, kun hakemus on täydennetty sellaiseksi, että se voidaan käsitellä. Ympäristölautakunta: Hakemukset lautakunnan kokoukseen tulee jättää 16 päivää ennen kokousta, mikäli naapurien kuuleminen hoidetaan viran puolesta.

Voimassaoloaika

Luvan voimassaoloaika Jollei rakennustyötä ole aloitettu kolmessa vuodessa tai saatettu loppuun viiden vuoden kuluessa, lupa raukeaa. Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi pidentää luvan voimassaoloa työn aloittamista varten enintään kahdella vuodella. Aloittamiseen voi saada jatkoaikaa vain yhden kerran. Työn loppuunsaattamista varten määräaikoja voidaan pidentää enintään kolmella vuodella kerrallaan. Jatkoaikaa valmistumiselle voi saada useammankin kerran, jos työ on keskeneräinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Lähes kaikkeen rakentamiseen tarvitaan rakennuslupa tai muu viranomaisen hyväksyntä. Myös rakennuksen laajennus sekä merkittävät korjaus- ja muutostyöt tai käyttötarkoituksen muutos edellyttävät rakennus- tai toimenpidelupaa. Eräisiin vähäisiin rakennushankkeisiin voidaan hakea toimenpidelupa tai tehdä hankkeesta ilmoitus kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Asiasta säädetään maankäyttö- ja rakennuslaissa. Kunta voi myös rakennusjärjestyksessään määritellä toimenpiteiden luvan- tai ilmoituksenvaraisuutta.

Maankäyttö- ja rakennuslaissa on säädetty rakentamisen luvanvaraisuuden ja luvan myöntämisen edellytysten lisäksi lupahakemusasiakirjoista, suunnittelijoiden kelpoisuudesta, rakennustyön suorittamisesta sekä rakennushankkeen vastuuhenkilöistä.

Palvelun toteuttaa

Säkylän kunta

Palvelusta vastaa

Säkylän kunta
Tekstistä vastaa: Säkylän kunta
Päivitetty: 18.3.2024