suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun kaupunki

Pysäköinninvalvonta

  • Palvelu
  • Oulu
  • Julkinen palvelu

Virheellisestä pysäköinnistäsi saat pysäköintivirhemaksun.

Ajoneuvoosi voidaan kiinnittää rengaslukko, kun ajoneuvollasi on vähintään viisi erääntynyttä maksamatonta pysäköintivirhemaksua.

Pysäköintiä kaupungin yleisillä alueilla valvovat pysäköinnintarkastajat ja poliisi.

Oulun keskustassa pysäköinti on pääsääntöisesti maksullista. Aikarajoitettuja ja rajoittamattomia pysäköintipaikkoja on kävelymatkan päässä keskustasta. Keskustassa on maan alle rakennettu Kivisydän-kalliopysäköintitila, pysäköintitaloja sekä asiakaskäytössä olevia kellarihalleja.

Keskustan ulkopuolella olevat aikarajoitetut pysäköintipaikat ovat kadunvarsipaikkoja tai pysäköintialueilla sijaitsevia paikkoja.

Toimi näin

Pysäköintivirhemaksu tulee maksaa viimeistään eräpäivänä. Maksua tai rengaslukkoa koskevaan päätökseen voit vaatia oikaisua pysäköinninvalvojalta. Oikaisuvaatimus on pääsääntöisesti tehtävä 30 päivän kuluessa siitä, kun päätös on kiinnitetty ajoneuvoon tai annettu muutoin tiedoksi.

Pysäköintivirhemaksun maksuaika on 30 päivää virheellisen pysäköintisi päivästä. Jos maksusi myöhästyy, se korottuu 14 eurolla.

Jos olet tyytymätön saamaasi pysäköintivirhemaksuun, tee oikaisuvaatimus ennen pysäköintivirhemaksun eräpäivää ensisijaisesti sähköisellä palvelulla. Jos sähköisessä palvelussa ei löydy virhemaksusi tietoja, voit tehdä oikaisuvaatimuksesi sähköisellä lomakkeella. Voit tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksesi myös vapaamuotoisesti.

Toimita kirjallinen allekirjoittamasi oikaisuvaatimuksesi pysäköinninvalvojalle postitse tai sähköpostilla osoitteeseen pysakoinninvalvonta[at]ouka.fi. HUOM! Oikaisuvaatimus ei jatka pysäköintivirhemaksusi maksuaikaa. Saat maksusi takaisin pankkitilillesi, jos oikaisuvaatimuksesi hyväksytään.

Laita vapaamuotoiseen oikaisuvaatimukseesi:

  • asianumero, jota oikaisuvaatimus koskee (pysäköintivirhemaksun tai maksuvaatimuksen yläosasta)
  • oikaisuvaatimuksen tekijän nimi, osoite ja henkilötunnus (tarvitaan mahdollista maksun palautusta varten)
  • IBAN-tilinumero (Tarvitaan mahdollista maksun palautusta varten. Jos tilinumeroa ei ilmoiteta, on palautus nostettavissa vain Oulu10:n kassasta. Sovi nostosta etukäteen.)
  • vapaamuotoinen selostus virheestä tai tapahtumien kulusta sekä perustelu maksun aiheettomuudesta
  • mahdolliset todisteet, joihin oikaisuvaatimuksen tekijä haluaa vedota.

Kun ajoneuvoosi on asennettu rengaslukko, et saa liikuttaa ajoneuvoasi. Rengaslukon luvaton irrottaminen ja vahingoittaminen on rangaistava teko. Rengaslukon saa irrottaa vain pysäköinninvalvonta. Rengaslukkoa ei avata ennen kuin olet maksanut rengaslukon käyttömaksun ja rengaslukkopäätöksessä ilmoitetut pysäköintivirhemaksut.

Mikäli et lunasta ajoneuvoasi, se siirretään varastoon. Ajoneuvosi siirrosta ja säilytyksestä aiheutuu sinulle lisäkustannuksia. Saat ajoneuvosi maksutositteita vastaan. Mikäli et nouda varastoon siirrettyä ajoneuvoasi 30 päivän kuluessa sen jälkeen, kun sinun on katsottu saaneen tiedon siirtopäätöksestä, ajoneuvo siirtyy Oulun kaupungin omistukseen.

Katso lisätietoja linkistä "Pysäköinnin verkkosivut". Lisätietoja ja ohjeita voit kysyä Oulu10-palvelusta puhelimitse tai asioimalla Oulu10:ssä.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Virheellisestä pysäköinnistäsi saat pysäköintivirhemaksun, joka on 1. vyöhykkeellä 60 € ja muilla yleisillä alueilla 50 €.

Tausta ja lainsäädäntö

Pysäköinninvalvonnan tehtävänä on valvoa auton pysäyttämistä, pysäköimistä ja joutokäyntiä koskevien sääntöjen ja määräysten noudattamista. Yleisten alueiden pysäköintiä valvovat kunnalliset pysäköinnintarkastajat ja poliisi. Pysäköinnintarkastaja voi määrätä pysäköintivirhemaksun näiden kieltojen ja rajoitusten rikkomisesta. Maksun suuruus vaihtelee kunnittain. Jos olet mielestäsi saanut sakon väärin perustein, voit tehdä siitä oikaisuvaatimuksen.

Pysäköinninvalvonta voi lukita auton renkaan, jos autosi on ollut väärin pysäköitynä vähintään kaksi vuorokautta tai autollesi on kertynyt viisi maksamatonta pysäköintivirhemaksua.

Kunnallisella pysäköinninvalvojalla tai -tarkastajalla tulee olla tunnusmerkki ja asu, josta ilmenee hänen tehtävänsä, sekä virkamerkki, jonka hän esittää tarvittaessa. Useissa suurissa kaupungeissa toimii myös yksityisiä pysäköintilaitoksia, joilla on omat toimintaperiaatteensa ja sääntönsä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun kaupunki
Alue Oulu
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun kaupunki
Päivitetty: 8.1.2021