suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Naantalin kaupunki

Pysäköinninvalvonta

  • Palvelu
  • Naantali
  • Julkinen palvelu

Naantalissa valvotaan pysäköintiä kesäisin tehostetusti. Ajoneuvon pysäyttämistä ja pysäköintiä koskevien kieltojen ja rajoitusten sekä pysäköintikiekon käyttövelvollisuutta koskevien säännöksien ja määräysten rikkomisesta määrätään pysäköintivirhemaksu (maksukehotus). Pysäköintivirhemaksu perustuu lakiin pysäköinninvalvonnasta (727/2011).

Pysäköintivirhemaksu on Naantalissa 40 euroa.

Naantalis ...

Toimi näin

Pysäköintivirhemaksu tulee maksaa viimeistään eräpäivänä. Maksua tai rengaslukkoa koskevaan päätökseen voit vaatia oikaisua pysäköinninvalvojalta. Oikaisuvaatimus on pääsääntöisesti tehtävä 30 päivän kuluessa siitä, kun päätös on kiinnitetty ajoneuvoon tai annettu muutoin tiedoksi.

Naantalin maksullisilla alueilla pysäköinnin voi maksaa käteisellä, kortilla tai mobiilimaksulla. Käytössä ovat Easypark- ja Parkman-sovellukset. Varmista, että autosi tuulilasissa on palveluntarjoajan toimittama tarra tai vastaava merkintä käyttämästäsi palvelusta.

Ellet ole maksanut pysäköintivirhemaksua 40 euroa määräajassa, joudut suorittamaan maksun 14 euroa korotettuna. Korotuksen jälkeen pysäköintivirhemaksun suuruus on 54 euroa. Pysäköinninvalvojan on annettava ajoneuvon omistajalle tai haltijalle kirjallinen määräys (maksuvaatimus) korotetun maksun suorittamisesta kahden viikon kuluessa maksuvaatimuksen tiedoksisaamisesta. Tämän jälkeen on uhkana, että maksu menee perintään.

Sinulla on ajoneuvon kuljettajana, omistajana ja haltijana maksuajan kuluessa oikeus esittää kirjallinen oikaisuvaatimus pysäköinninvalvojalle, mikäli koet, että maksukehotus on aiheeton. Oikaisuvaatimus on tehtävä 30 päivän kuluessa siitä, kun päätös on kiinnitetty ajoneuvoon tai annettu muutoin sinulle tiedoksi. Oikaisuvaatimuksesta on selvittävä tekijän nimi, osoite ja pysäköintivirheen asianumero. Asianumero on maksukehotuksessa oikealla ylhäällä valkoisessa ruudussa.

Oikaisuvaatimus ei pidennä maksuaikaa. Mikäli oikaisuvaatimus hyväksytään, maksettu summa palautetaan maksajalle.

Voit hakea muutosta pysäköinninvalvojan oikaisuvaatimuksen johdosta antamaan päätökseen valittamalla siitä hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valituksessa sinun tulee huomioida se, mitä hallintolainkäyttölaissa (586/1996) on pysäköinninvalvonnasta säädetty. Valituskirjelmään on liitettävä todistus vaaditun maksun suorittamisesta, tai valitus saatetaan jättää tutkimatta.

Kenelle ja millä ehdoin

Pysäköintivirheitä ovat:

  1. Lain tai määräyksen vastainen ajoneuvon pysäköinti tai pysäyttäminen tai pysäköintikiekon käyttövirhe.
  2. Moottorikäyttöisen ajoneuvon pysäköinti tai pysäyttäminen maa-alueella lain tai määräyksen vastaisesti.
  3. Pysäköinti pelastustielle.

Pysäköintivirhemaksu saadaan myös määrätä moottorikäyttöisen ajoneuvon joutokäyntiä koskevan kiellon tai rajoituksen rikkomisesta..

Tausta ja lainsäädäntö

Pysäköinninvalvonnan tehtävänä on valvoa auton pysäyttämistä, pysäköimistä ja joutokäyntiä koskevien sääntöjen ja määräysten noudattamista. Yleisten alueiden pysäköintiä valvovat kunnalliset pysäköinnintarkastajat ja poliisi. Pysäköinnintarkastaja voi määrätä pysäköintivirhemaksun näiden kieltojen ja rajoitusten rikkomisesta. Maksun suuruus vaihtelee kunnittain. Jos olet mielestäsi saanut sakon väärin perustein, voit tehdä siitä oikaisuvaatimuksen.

Pysäköinninvalvonta voi lukita auton renkaan, jos autosi on ollut väärin pysäköitynä vähintään kaksi vuorokautta tai autollesi on kertynyt viisi maksamatonta pysäköintivirhemaksua.

Kunnallisella pysäköinninvalvojalla tai -tarkastajalla tulee olla tunnusmerkki ja asu, josta ilmenee hänen tehtävänsä, sekä virkamerkki, jonka hän esittää tarvittaessa. Useissa suurissa kaupungeissa toimii myös yksityisiä pysäköintilaitoksia, joilla on omat toimintaperiaatteensa ja sääntönsä.

Palvelun toteuttaa

Naantalin kaupunki

Palvelusta vastaa

Naantalin kaupunki
Tekstistä vastaa: Naantalin kaupunki
Päivitetty: 1.3.2024