suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä

Psykiatrian päivystys

  • Palvelu
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Mielenterveys- ja päihdepäivystys toimii Kainuun keskussairaalan yhteispäivystyksessä, (Sotkamontie 13) vastaa päivystykselliseen hoidon tarpeen arviointiin ja kiireellisiin yhteydenottoihin koko Kainuun alueella. Avoinna arkisin klo 8.00 - 20.00, viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 10.00 - 20.00.

Toimi näin

Yli 18-vuotiaat kansalaiset saavat apua mielenterveyshäiriöihin ja riippuvuusongelmiin aikuisten mielenterveys- ja riippuvuuksien hoitopalveluista.

Tarpeenmukaisen hoidon toteuttamiseksi palvelut on järjestetty lähipalveluna kunnallisesti ja maakunnallisesti. Tarvittaessa tehdään kotikäyntejä. Arkisin klo 8 - 16 asiakkaiden tai omaisten toivotaan ottavan yhteyttä suoraan oman kunnan työntekijöihin, iltaisin ja viikonloppuisin päivystävään terveysasemaan (Kuhmo, Suomussalmi la - su klo 9 - 17) tai keskussairaalan puhelinpäivystykseen tai MiePä-päivystykseen.

Tapauskohtainen työryhmä arvioi hoidontarvetta kun asiakas, lähiverkosto tai asiakasta hoitava taho ottaa yhteyttä ja ilmaisee huolensa. Hoidon tarpeen arviointi voi käynnistyä myös kirjallisen lähetteen tai konsultaatiopyynnön perusteella. Omaisten, lähiverkoston ja lähettävän tahon mukana oleminen hoidon tarpeen arvioinnissa, hoidon suunnittelussa ja hoidon toteuttamisessa on keskeinen toimintaa ohjaava periaate.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Tausta ja lainsäädäntö

Kiireellistä hoitoa edellyttävissä psyykkisissä sairauksissa, häiriöissä, kriiseissä tai mielenterveyden ongelmissa on hakeuduttava päivystykseen. Ympärivuorokautinen päivystys toimii suurten terveyskeskusten ja sairaaloiden yhteydessä. Päivystyksessä arvioidaan tilanne ja ohjataan potilas tarpeellisiin tutkimuksiin ja hoitoihin. Paikoin on tarjolla myös psykiatrisen erikoissairaanhoidon päivystystä.

Päivystyksessä työskentelee psykiatrian erikoislääkäri, psykiatriaan perehtynyt lääkäri tai psykiatrinen sairaanhoitaja. Hoito perustuu ensisijaisesti avopalveluihin ja vapaaehtoisiin toimiin. Potilas voidaan ottaa tahdosta riippumattomaan hoitoon tietyissä, lain tarkasti määrittämissä tilanteissa. Näitä ovat esimerkiksi tilanteet, joissa vaihtoehtona on sairauden pahentuminen tai vakava vaara potilaalle tai muille henkilöille.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Palvelusta vastaaKainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Päivitetty: 23.9.2020