suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ylivieskan kaupunki

Perusopetus

  • Palvelu
  • Ylivieska
  • Julkinen palvelu

Perusopetuksen tavoitteena on tarjota oppilaille hyvät opiskeluvalmiudet, monipuolinen yleissivistys sekä jatko-opintokelpoisuus.

Ylivieskassa toimii yhdeksän alakoulua, yhtenäiskoulu sekä yläkoulu. Kaikilla alakouluilla järjestetään opetusta 1.–6.luokkalaisille lapsille ja suurimmassa osassa kouluista on myös esiopetusta. Katajan koulussa järjestetään myös luokkamuotoista erityisopetusta luokille 0-9. Yläkoulussa opetetaan 7.–9.-luokkalaisia. Yhtenäiskoulussa opetetaan kaikkia luokkia 0-9. Alakouluissa opiskelee yli 1400 lasta ja yläkoulussa oppilaita on noin 600.

Ylivieskan kaupunki osoittaa jokaiselle uudelle oppilaalle koulupaikan eli niin sanotun lähikoulun. Lähikoulun määräytymiseen vaikuttavat esimerkiksi koulumatkan pituus ja turvallisuus sekä opetusryhmien koko. Koulumatka arvioidaan lapsen virallisesta, väestörekisterin mukaisesta kotiosoitteesta.

Lapselle voi hakea koulunkäyntioikeutta myös muuhun kuin lähikouluun. Koulunkäyntioikeus muuhun kuin osoitettuun lähikouluun voidaan myöntää, mikäli toissijaisen koulun opetusryhmässä on tilaa. Toissijaiseen kouluun ei muodostu oikeutta koulukyytiin. Päätöksen oppilaan ottamisesta muuhun kuin lähikouluun tekee sivistysjohtaja.

Toimi näin

Lapsi ilmoitetaan perusopetukseen sinä vuonna kun hän täyttää seitsemän (7) vuotta. Tulevat ekaluokkalaiset ilmoitetaan kouluun sähköisesti Wilmassa helmikuussa. Koulutoimisto lähettää koteihin ilmoittautumisohjeet kirjeitse tammi-helmikuun vaihteessa. Tulevien ekaluokkalaisten kouluuntutustumispäivä järjestetään vuosittain toukokuussa.

Mikäli muutatte kesken lukuvuoden Ylivieskaan, lapsi ilmoitetaan kouluun ottamalla yhteyttä koulutoimistoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Suomessa vakinaisesti asuvan lapsen oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, kun hän täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen.

Vamman tai sairauden takia oppivelvollisuus voi olla pidennetty. Aikuiset voivat suorittaa perusopetuksen oppimäärän esimerkiksi aikuislukioissa tai kansan- ja työväenopistoissa.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaYlivieskan kaupunki
Palvelusta vastaaYlivieskan kaupunki
Alue Ylivieska
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ylivieskan kaupunki
Päivitetty: 1.2.2022