suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Patentin hakeminen

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Jos olet tehnyt keksinnön ja haluaisit hyötyä siitä taloudellisesti, se kannattaa suojata patentilla. Sillä saat yksinoikeuden käyttää keksintöäsi jopa 20 vuoden ajan.

Patentti voidaan myöntää tekniselle keksinnölle, joka on uusi ja teollisesti käyttökelpoinen. Keksintösi tulee myös erota olennaisesti niistä tuotteista tai menetelmistä, jotka ovat tulleet tunnetuiksi ennen patentin hakemista.

P ...

Toimi näin

  1. Ennen patenttihakemuksen tekemistä voit selvittää, onko keksintösi uusi ja keksinnöllinen. Sinun kannattaa hyödyntää PRH:n maksuttomia tietokantoja ja voit myös halutessasi tilata tutkimuspalveluja asiantuntijoiltamme tai muilta palveluntarjoajilta esimerkiksi patenttiasiamiestoimistoilta.
  2. Laadi patenttihakemus. Hakemukseen pitää sisällyttää hakemuslomake, selitys, patenttivaatimukset, tiivistelmä ja piirustus keksinnöstä. Näiden kirjoittamiseen kannattaa varata aikaa ja tehdä ne huolellisesti. Löydät lisätietoa hakemuksen laatimisesta verkkosivuiltamme. Voit myös hyödyntää patenttiasiamiestoimistojen palveluja.
  3. Jätä patenttihakemus Patentti- ja rekisterihallitukseen sähköisen palvelun kautta tai paperipostilla.
  4. Odota rauhassa hakemuksen käsittelyä ja vastaa PRH:n mahdollisiin muodollisiin tai teknisiin välipäätöksiin. Muodollisessa tarkastuksessa varmistetaan, että hakemus sisältää kaikki tarvittavat asiakirjat ja hakemusmaksu on suoritettu. Tämän jälkeen hakemus siirtyy tekniseen tutkimukseen, jossa selvitetään keksinnön uutuus ja patentoitavuus.
  5. Kun PRH hyväksyy patenttihakemuksen, sinun tulee maksaa julkaisumaksu ja PRH tekee hakemustekstistä patenttijulkaisun. Patentti on myönnetty, kun patentti on kuulutettu Patenttilehdessä.
  6. Maksa vuosimaksut. Patenttisi pysyy voimassa, kun maksat vuosittaiset maksut ajallaan. Voit hyödyntää maksamisessa PRH:n Patenttimaksupalvelua.

Kenelle ja millä ehdoin

Patentti voidaan myöntää ainoastaan keksinnölle, joka on uusi, keksinnöllinen ja teollisesti käyttökelpoinen. Pelkkää ideaa ei voida patentoida. Sen sijaan idean konkreettinen toteutus – laite, tuote tai menetelmä - on patentoitavissa.

Patentin hakijana voi olla yksi tai useampi henkilö, yritys tai yhteisö.

Patentin hakeminen ja ylläpitäminen on maksullista.

Palvelun toteuttaa

Patentti- ja rekisterihallitus

Palvelusta vastaa

Patentti- ja rekisterihallitus
Tekstistä vastaa: Patentti- ja rekisterihallitus
Päivitetty: 27.11.2023