suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Päihdekuntoutus

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Päihdekuntoutus voi auttaa sinua eteenpäin silloin, kun raittiutesi on jo päässyt hyvään alkuun ja sinulla on hoitosuhde mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Päihdekuntoutuksen avulla sinua autetaan toipumaan päihderiippuvuudesta ja selviytymään päihteiden aiheuttamista pidempiaikaisista elämäntilanteen ongelmista.

Kuntoutuksessa saat opetella ja omaksua keinoja ylläpitää päihteetöntä elämää. Saa ...

Toimi näin

Voit hakeutua päihdehoidon palveluihin ottamalla itse yhteyttä sosiaaliasemalle, omalle terveysasemalle, opiskelija- tai työterveyshuoltoon tai hakeutumalla ehkäiseviin ja edistäviin mielenterveys- ja päihdepalveluihin palveluihin ilman ajanvarausta. Päihdekuntoutusarvio tehdään yhdessä mielenterveys- ja päihdehoidon ammattilaisen kanssa.

Jos sinulla on jo oma työntekijä, keskustele päihdekuntoutuksen mahdollisuudesta hänen kanssaan.

Kenelle ja millä ehdoin

Avomuotoiseen päihdekuntoutukseen ohjaudutaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen kautta.

Laitoshoitojaksolle tarvitset sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisen tekemän päihdepalvelupyynnön. Laitosmuotoisen päihdekuntoutuksen ehtona on voimassa oleva hoitosuhde mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä yksilöllisesti tehty hoito- ja kuntoutussuunnitelma.

Päihdekuntoutusta järjestävät eri palveluntuottajat. Kun osallistut kuntoutukseen, voit olla oikeutettu Kelan maksamaan kuntoutusrahaan. Löydät lisätietoja Kelan verkkosivuilta. Lisäksi sinun on mahdollisuus hakeutua omakustanteisesti erilaisiin päihdekuntoutuksen palveluihin.

Tausta ja lainsäädäntö

Päihdekierteen katkaisun jälkeen potilas voi saada päihdekuntoutusta. Kuntoutuksen tarkoituksena on tukea potilaan päihteettömyyttä ja elämänhallintaa sekä edistää hänen toimintakykyään. Kuntoutus voi olla avomuotoista tai ympärivuorokautista lääkinnällistä ja sosiaalista kuntoutusta. Tarvittaessa potilas voi saada päihdekuntoutuksena myös ammatillista kuntoutusta.

Päihdekuntoutusta järjestävät eri palveluntuottajat. Kuntoutukseen osallistuva voi olla oikeutettu Kelan maksamaan kuntoutusrahaan, jos hän on 16–67-vuotias ja jos kuntoutus voi edistää hänen työhön paluutaan tai työhön pääsyään.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 9.6.2023