suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Energiavirasto

Päästöoikeustili

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Päästöoikeustilillä hallinnoidaan päästöoikeuksia ja -yksiköitä. EU:n päästökauppajärjestelmän piiriin kuuluvien, haitallisia kasvihuonekaasupäästöjä tuottavien laitosten pitää vuosittain palauttaa päästöjään vastaava määrä päästöoikeuksia laitoskohtaiselta päästöoikeustililtä. Tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen seuraaminen ja niiden vähentäminen kustannustehokkaasti.

Päästöoikeustili tarvitaan päästökaupan piiriin kuuluville laitoksille, joilla on päästölupa, sekä päästökaupan piiriin kuuluvalle ilma-aluksen käyttäjälle. Päästöoikeustili avataan unionin rekisteriin.

Toiminnanharjoittajien ja ilma-aluksen käyttäjien on ilmoitettava vuosittain rekisteriin todennetut päästömäärät, jotka todentajat vahvistavat rekisteriin. Lisäksi toiminnanharjoittajat ja ilma-aluksen käyttäjät palauttavat tileiltä vuosittain edellisen vuoden todennettuja päästöjään vastaavan määrän päästöoikeuksia.

Päästökaupan piiriin kuuluvien toimijoiden lisäksi myös muilla organisaatioilla ja yksityishenkilöillä on tietyin rajoituksin mahdollisuus avata unionin rekisteriin päästöoikeustilejä, hankkia haltuunsa päästöoikeuksia ja -yksiköitä ja käydä niillä kauppaa.

Toimi näin

Päästöoikeustilin avaaminen, sulkeminen ja muut tiliä koskevat hakemukset tehdään sähköisessä rekisterin asiointijärjestelmä REKAssa.

Vaihtoehtoisesti hakemuksen voi myös toimittaa paperisella hakemuslomakkeella Energiavirastoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaEnergiavirasto
Palvelusta vastaaEnergiavirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Energiavirasto
Päivitetty: 11.3.2021