suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Digi- ja väestötietovirasto

Otteet ja todistukset väestötietojärjestelmästä

 • Palvelu
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Voit tilata hyväksyttävää käyttötarkoitusta varten todistuksia, joissa on väestötietojärjestelmään tallennettuja henkilötietoja.

Jos sinulta on pyydetty virkatodistusta, sillä voidaan tarkoittaa esimerkiksi elossaolotodistusta tai sukuselvitystä. Todistuksen tietosisältö riippuu käyttötarkoituksesta. Selvitä aina todistuksen pyytäjältä, mitä tietoja todistuksessa pitää olla.

Voit tilata itsestäsi ja huollettavistasi vakiomuotoisia todistuksia, eli elossaolotodistuksen, asuinpaikkatodistuksen ja syntymätodistuksen. Lisäksi voit tilata itsestäsi avioliittotodistuksen ja siviilisäätytodistuksen.

Jos tarvitset todistukseesi esimerkiksi perhesuhdetietoja tai tilaat todistuksen toisesta henkilöstä, voit tilata vapaamuotoisen todistuksen. Vapaamuotoiseen todistukseen voit valita laajemmat tiedot.

Voit tilata todistukseen myös EU-käännöslomakkeen tai Apostille-todistuksen.

Voi tilata todistuksia suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Lisäksi on mahdollista tilata todistuksia myös espanjan-, italian-, ranskan- tai saksankielisenä.

Muutoksenhaku- tai valituskeinot

Jos todistuksen tilauksesi on puutteellinen tai epäselvä, voit täydentää tai muuttaa hakemustasi. Mikäli pyytämiäsi tietoja ei voida luovuttaa sinulle, Digi- ja väestötietovirasto tai Ahvenanmaan valtionvirasto antaa tarvittaessa asiassa kielteisen päätöksen kirjallisena. Voit hakea muutosta tai oikaisua päätökseen Digi- ja väestötietovirastolta. Voit hakea oikaisuvaatimukseen muutosta valittamalla siitä hallinto-oikeuteen.

Toimi näin

Vakiomuotoinen todistus itsepalvelusta

Todistukset väestötietojärjestelmästä -itsepalvelusta voit tilata vakiomuotoisia todistuksia. Palvelun etusivulta näet listan tiedoista, joita todistus sisältää. Tilaukseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Tilaat ja maksat todistukset sähköisesti.

 • Jos käytät todistuksen Suomessa, saat todistuksen sähköisenä heti maksamisen jälkeen joko PDF-tiedostona tai Suomi.fi-viesteihin.
 • Jos käytät todistuksen ulkomailla, saat todistuksen paperisena postin välityksellä.

Voit tilata todistuksen suomen-, ruotsin- tai englanninkielisenä. Lisäksi voit tilata todistukseen EU-käännöslomakkeen ja Apostille-todistuksen.

Todistus laajemmilla tiedoilla

Tilaa todistus Lomake.fin kautta, jos

 • tarvitset todistukseesi esimerkiksi henkilö- ja perhesuhdetietoja (huom! sukuselvitys tilataan eri lomakkeella)
 • tilaat todistuksen toisesta henkilöstä.

Voit tilata todistuksen laajemmilla tiedoilla myös turvapostilla (sähköposti), puhelimitse, asioimalla palvelupaikassa tai lähettämällä paperisen lomakkeen Digi- ja väestötietovirastoon.

Voit tilata todistuksen suomen-, ruotsin-, englannin-, espanjan-, italian-, ranskan- tai saksankielisenä.

Kenelle ja millä ehdoin

Jos olet täysi-ikäinen, voit tilata minkä tahansa tarjolla olevan todistuksen.

Todistukset väestötietojärjestelmästä -palvelun käyttörajoitukset

 • Jos asut vakituisesti ulkomailla, et voi tilata todistuksia itsepalvelusta. Voit tilata todistuksen muita kanavia pitkin. Elossaolotodistusta varten sinun on asioitava henkilökohtaisesti joko Suomen lähetystössä tai Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikassa.
 • Jos olet alle 18-vuotias, voit tilata itsestäsi ainoastaan elossaolo- ja asuinpaikkatodistuksen Todistukset väestötietojärjestelmästä -itsepalvelusta. Todistukseen tulee vain voimassa olevat tietosi. Jos tarvitset todistuksiin myös historiatietoja tai muita todistuksia, pyydä huoltajaasi tilaamaan todistus puolestasi itsepalvelusta tai asioi Digi- ja väestötietovirastossa.
 • Todistukset väestötietojärjestelmästä itsepalvelu ei ole tarjolla alle 15-vuotiaille.

Palvelu on maksullinen.

Todistukset ovat edullisempia Todistukset Väestötietojärjestelmästä -palvelusta:

 • Todistus sähköisenä, käyttö Suomessa 10 €
 • Todistus paperipostina, käyttö ulkomailla 14 €
 • Todistus ja EU-käännöslomake paperipostina 24 €
 • Todistus ja Apostille-todistus paperipostina 44 €

Muita kanavia käyttäen:

 • Todistus 18 € (suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)
 • Todistukseen liitettävä EU-käännöslomake 10 €
 • Todistukseen liitettävä Apostille-todistus 30 €

Espanjan-, italian-, ranskan- ja saksankielinen todistus 60 €.

Tausta ja lainsäädäntö

Löysitkö tältä sivulta etsimäsi tiedon? Tämä verkkosivu on osa Euroopan Your Europe -portaalia. Anna palautetta Euroopan komission palautelomakkeen kautta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaDigi- ja väestötietovirasto
Palvelusta vastaaDigi- ja väestötietovirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletruotsi, suomi, englanti
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 14.6.2022