suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • 27 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa sinulle terveydenhoidon ja kiireettömän sairaanhoidon palveluita, jos opiskelet toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa. Opiskeluterveydenhuollosta saat tukea kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi ja opiskelukykysi ylläpitämiseen.

Opiskeluterveydenhuollosta saat apua ja tukea myös mielenterveys- ja päihdekysymyksissä, seksuaaliterveyteen liittyvissä as ...

Toimi näin

Korkeakoulu- ja ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat opiskelijalle vapaaehtoisia ja pääosin maksuttomia. Yhteyden opiskeluterveydenhuoltoon saat soittamalla, tekstiviestillä tai tulemalla paikan päälle ajan varaamista varten.

Kenelle ja millä ehdoin

Olet oikeutettu opiskeluterveydenhuollon palveluihin, jos opiskelet toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa tai lukiossa.

Huomioithan, että mikäli opiskelet oppisopimuksella toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa terveydenhuollon palvelusi hoitaa ensisijaisesti työterveyshuolto.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sillä hyvinvointialueella, jolla oppilaitos sijaitsee.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Korkeakouluopiskelijoille järjestetään ensimmäisenä opiskeluvuonna terveyskysely, jonka perusteella tehdään tarvittaessa terveystarkastus. Terveystarkastuksissa tarkastellaan opiskelijan terveyttä ja hyvinvointia sekä muita opiskeluun vaikuttavia seikkoja kokonaisuutena. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin sisältyy opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn seuraamisen ja edistämisen lisäksi muun muassa perusterveydenhuollon terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, mukaan lukien mielenterveys- ja päihdetyö, seksuaaliterveyden edistäminen ja suun terveydenhuolto.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltopalvelut tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS). Korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa Kelalle terveydenhoitomaksu, joka kattaa kaikki YTHS:n palvelut. Erillisiä käyntimaksuja ei peritä.

Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta

Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta

Palvelun toteuttaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Päivitetty: 22.11.2023