suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut

  • Palvelu
  • 27 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa terveydenhuollon palveluita toisen asteen ammatillisten oppilaitoksien ja lukioiden opiskelijoille. Opiskeluterveydenhuolto seuraa kokonaisvaltaista hyvinvointiasi ja opiskelukykyisyyttäsi sekä edistää tulevaa työkykyäsi.

Toisen asteen opiskelijat saavat kutsun terveystarkastukseen yleensä ensimmäisen lukuvuoden aikana. Lisäksi opiskelijoille tarjotaan terveystark ...

Toimi näin

Ota yhteyttä oman oppilaitoksesi terveydenhoitajaan puhelimitse.

Terveydenhoitajan vastaanotolle voit hakeutua myös omatoimisesti. Huomioithan, että vastaanottoajat vaihtelevat toimipisteittäin.

Lisätietoja löydät oman oppilaitoksesi Wilmasta ja DigiOne-palvelusta.

Kenelle ja millä ehdoin

Olet oikeutettu opiskeluterveydenhuollon palveluihin, jos opiskelet toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa ja lukiossa.

Opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat opiskelijalle vapaaehtoisia sekä pääosin maksuttomia.

Tausta ja lainsäädäntö

Lukioiden, ammatillisten oppilaitosten ja korkeakoulujen opiskelijoilla on oikeus opiskeluterveydenhuollon palveluihin sillä hyvinvointialueella, jolla oppilaitos sijaitsee.

Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyy toisella asteella kaksi määräaikaista terveystarkastusta. Korkeakouluopiskelijoille järjestetään ensimmäisenä opiskeluvuonna terveyskysely, jonka perusteella tehdään tarvittaessa terveystarkastus. Terveystarkastuksissa tarkastellaan opiskelijan terveyttä ja hyvinvointia sekä muita opiskeluun vaikuttavia seikkoja kokonaisuutena. Opiskeluterveydenhuollon palveluihin sisältyy opiskelijoiden terveyden ja hyvinvoinnin sekä opiskelukyvyn seuraamisen ja edistämisen lisäksi muun muassa perusterveydenhuollon terveyden- ja sairaanhoitopalvelut, mukaan lukien mielenterveys- ja päihdetyö, seksuaaliterveyden edistäminen ja suun terveydenhuolto.

Korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltopalvelut tuottaa Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS). Korkeakouluopiskelijoiden tulee maksaa Kelalle terveydenhoitomaksu, joka kattaa kaikki YTHS:n palvelut. Erillisiä käyntimaksuja ei peritä.

Laki korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollosta

Valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta

Palvelun toteuttaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Päivitetty: 1.1.2023