Opiskeluhuollon psykologi, toinen aste
- Palvelu
- 19 kuntaa
- Julkinen palvelu
Psykologipalvelut ovat osa toisen asteen oppilaitoksissa tehtävää opiskeluhuoltotyötä. Psykologi tuo oppilaitosyhteisöön psykologista asiantuntemusta ja hän tekee oppilaitoksissa sekä yhteisöllistä että yksilöllistä työtä.
Psykologin työn tavoitteena on tukea opiskelijoiden oppimista ja psyykkistä hyvinvointia yhteistyössä oppilaitoksen henkilökunnan kanssa. Psykologiin voi ottaa yhteyttä esimerk ...
Toimi näin
Psykologin luokse voit hakeutua ottamalla itse suoraan yhteyttä tai esimerkiksi huoltajan, opiskeluterveydenhoitajan, lääkärin, opettajan tai opinto-ohjaajan välityksellä. Palveluun kannattaa hakeutua varhaisessa vaiheessa. Psykologityötä ohjaa luottamuksellisuus sekä eri osapuolten tietojen saantia ja salassapitoa koskevat säädökset.
Kenelle ja millä ehdoin
Palvelu on tarkoitettu toisen asteen oppilaitoksissa, kuten ammatillisessa koulutuksessa opiskeleville ja
lukiolaisille.
Tausta ja lainsäädäntö
Opiskeluhuollon psykologi (koulupsykologi) tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi koululaisen tai opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta.
Psykologin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä.
Opiskeluhuollon psykologi osallistuu koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki