suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Opiskeluhuollon psykologi

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Toisen asteen opiskeluhuollon psykologille voit hakeutua keskustelukäyntijaksolle mielenterveyteen ja elämän kriisitilanteisiin liittyen.

Yleisiä opiskeluhuollon opiskeluhuollon psykologille hakeutumisen aiheita ovat ahdistuneisuus, mielialan lasku, stressi, uupumus, jännittäminen ja äkillinen kriisitilanne. Opiskeluhuollon psykologin puoleen voit kääntyä oppimiseen liittyvissä ongelmissa silloi ...

Toimi näin

Opiskeluhuollon psykologiin voit ottaa yhteyttä mm. Wilman kautta, puhelimitse tai tekstiviestillä. Psykologin vastaanotot toteutuvat pääasiassa oppilaitoksissa opiskelupäivän aikana. Psykologit ottavat vastaan pääsääntöisesti ajanvarauksella. Opiskeluhuollon psykologin tutkimusten tarvetta arvioidaan yhdessä mm. erityisopettajien ja opiskeluterveydenhuollon asiantuntijoiden kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskeluhuollon psykologipalvelut kuuluvat kaikille oppivelvollisuuttaan suorittaville opiskelijoille oppilaitoksesta ja koulutusmuodosta riippumatta. Muiden kuin oppivelvollisten osalta palvelut kuuluvat kaikille ammatillista perustutkintoa tai sen osaa suorittaville opiskelijoille sekä tutkintokoulutukseen valmentavan (TUVA) koulutuksen opiskelijoille ja lukio-opintoja suorittaville pois lukien aikuislukion opiskelijat.

Psykologipalvelut ovat käytettävissä myös ammatillista perustutkintoa oppisopimuskoulutuksena suorittaville.

Tausta ja lainsäädäntö

Opiskeluhuollon psykologi (koulupsykologi) tukee koulunkäyntiä, oppimista ja opiskelijan psyykkistä hyvinvointia ja auttaa oppimisvaikeuksissa. Hän selvittää mielenterveyteen liittyviä ongelmia ja tarvittaessa arvioi koululaisen tai opiskelijan hoidon tai tuen tarvetta.

Psykologin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa. Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä.

Opiskeluhuollon psykologi osallistuu koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 28.3.2023