suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan hyvinvointialue

Opiskeluhuollon kuraattori

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Toisen asteen kuraattorilta saat tukea opiskeluun, ihmissuhteisiin, tunne-elämään, elämänhallintaan ja itsenäistymiseen. Kuraattori tukee myös elämän muutos- ja kriisitilanteissa. Tavallisia tukikäyntien aiheita ovat ristiriidat ja muutokset ihmissuhteissa, opiskelumotivaation puute, poissaolot, ahdistuneisuus, mielialan lasku, oma tai läheisen päihteiden käyttö sekä asumiseen ja talouteen liittyv ...

Toimi näin

Kuraattoriin voit ottaa yhteyttä Wilman kautta, puhelimitse, tekstiviestillä tai varata ajan suoraan kuraattorilta. Kuraattorin vastaanotot toteutuvat pääasiassa oppilaitoksissa opiskelupäivän aikana. Kuraattorit ottavat vastaan pääsääntöisesti ajanvarauksella.

Kenelle ja millä ehdoin

Opiskeluhuollon kuraattoripalvelut kuuluvat kaikille oppivelvollisuuttaan suorittaville opiskelijoille oppilaitoksesta ja koulutusmuodosta riippumatta. Muiden kuin oppivelvollisten osalta palvelut kuuluvat kaikille ammatillista perustutkintoa tai sen osaa suorittaville opiskelijoille sekä tutkintokoulutukseen valmentavan (TUVA) koulutuksen opiskelijoille ja lukio-opintoja suorittaville pois lukien aikuislukion opiskelijat. Kuraattoripalvelut ovat käytettävissä myös ammatillista perustutkintoa oppisopimuskoulutuksena suorittaville.

Tausta ja lainsäädäntö

Esi- ja perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelija saa tukea ja ohjausta opiskeluhuollon kuraattorilta. Hän tarjoaa tukea esimerkiksi perhetilanteeseen, vuorovaikutukseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Kuraattorin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa.

Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä. Kuraattori osallistuu myös koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.

Palvelun toteuttaa

Pirkanmaan hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pirkanmaan hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan hyvinvointialue
Päivitetty: 28.3.2023