suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Opiskeluhuollon kuraattori, esi- ja perusopetus

  • Palvelu
  • 19 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Kuraattoripalvelut ovat osa esi- ja perusopetuksessa tehtävää opiskeluhuoltotyötä. Kuraattori tuo kouluyhteisöön sosiaalialan asiantuntemusta. Kuraattori tukee oppilaiden koulunkäyntiä, sosiaalisia suhteita ja hyvinvointia. Kuraattori tekee koululla sekä yksilötyötä että yhteisöllistä työtä, jonka tavoitteena on edistää koko oppilaitosyhteisön hyvinvointia.

Kuraattorin työ sisältää mm. ohjaus- ja ...

Toimi näin

Voit oppilaana hakeutua kuraattorin luokse ottamalla itse suoraan yhteyttä tai esimerkiksi huoltajan, opettajan, opinto-ohjaajan tai kouluterveydenhoitajan välityksellä. Tukea kannattaa hakea varhaisessa vaiheessa. Lähetettä et tarvitse.

Kuraattori voi tukea sinua, jos sinulla on esimerkiksi haasteita koulunkäynnissä, kaveri- tai lähisuhteissa tai perhetilanteessa. Kuraattori voi tukea sinua esimerkiksi myös elämäntilanteen muutoksissa ja auttaa lisäämään voimavarojasi.

Huoltajana voit olla yhteydessä kuraattoriin, kun lapsella/nuorella on esimerkiksi käyttäytymisen pulmia, toistuvia poissaoloja koulusta, kiusaamisasioita tai haasteita vuorovaikutuksessa. Tarvittaessa kuraattori tekee yhteistyötä esimerkiksi muun opiskeluhuoltohenkilöstön, muiden perhekeskuspalvelujen tai vastaavien tahojen kanssa.

Kuraattorit työskentelevät kouluilla ja oppilaitoksissa virka-aikana. Katso oman kuntasi kuraattorin palveluajat yhteystiedoista.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on tarkoitettu esi- ja perusopetuksen oppilaille.

Tausta ja lainsäädäntö

Esi- ja perusopetuksessa ja toisen asteen oppilaitoksissa opiskelija saa tukea ja ohjausta opiskeluhuollon kuraattorilta. Hän tarjoaa tukea esimerkiksi perhetilanteeseen, vuorovaikutukseen ja ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa. Kuraattorin palveluja on tarjolla jokaisessa koulussa ja oppilaitoksessa.

Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen, kun opiskelija tai huoltaja on tapaamista pyytänyt. Kiireellisissä tilanteissa mahdollisuus on järjestettävä jo samana tai seuraavana työpäivänä. Kuraattori osallistuu myös koko oppilaitosyhteisön hyvinvoinnin kehittämiseen. Hän ohjaa opiskelijan tarvittaessa myös muiden opiskeluhuollon palveluiden piiriin.

Palvelun toteuttaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue

Palvelusta vastaa

Pohjois-Savon hyvinvointialue
Tekstistä vastaa: Pohjois-Savon hyvinvointialue
Päivitetty: 10.11.2023