suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Valtion oikeusapu- ja edunvalvontapiirit

Oikeusapu

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Oikeudellisten asioiden hoitamisessa on usein tarpeen käyttää lainoppinutta avustajaa. Lähtökohta on, että asianosainen kustantaa itse tarvitsemansa oikeudellisen avun. Jollei hänellä ole varaa itse hankkia tarvitsemaansa apua, se voidaan kustantaa hänelle joko osaksi tai kokonaan valtion varoin.

Oikeusapua voidaan antaa sekä oikeudenkäyntiin liittyvissä asioissa että muissa asioissa. Asian laatu ja sen merkitys vaikuttavat oikeusavun sisältöön.

Oikeusavun antamista varten valtiolla on oikeusaputoimistoja. Niissä oikeusapua tarjoavat julkiset oikeusavustajat. Oikeudenkäyntiasioissa oikeusapua tarjoavat julkisten oikeusavustajien lisäksi myös asianajajat ja luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat. Muissa asioissa oikeusapua tarjoavat lähtökohtaisesti julkiset oikeusavustajat.

Oikeusapu myönnetään hakijan tulojen, menojen ja varallisuuden perusteella.

Toimi näin

Voit hakea oikeusapua miltä tahansa oikeusaputoimistolta asuinpaikastasi riippumatta. Usein käytännöllisintä on asioida lähimmässä toimistossa.

Oikeusavun sähköisessä asioinnissa voit tehdä alustavan laskelman siitä, oletko oikeutettu oikeusapuun. Oikeusapuhakemuksen voi tehdä joko sähköisesti tai kirjallisesti. Oikeusaputoimisto tekee päätöksen oikeusavusta oikeusapuhakemuksessa antamiesi tietojen perusteella.

Voit ottaa yhteyttä oikeusaputoimistoon puhelimitse, sähköisesti tai käymällä paikan päällä.

Yhteystiedot löytyvät oikealta palstalta kohdasta Palvelupaikat.

Kenelle ja millä ehdoin

Oikeusapu myönnetään hakijan tulojen, menojen ja varallisuuden perusteella. Voit tehdä oikeusavun sähköisessä asioinnissa alustavan laskelman siitä, oletko oikeutettu oikeusapuun. Alustavan laskelman teko ei edellytä kirjautumista palveluun. Sähköisen asioinnin linkin löydät oikealta palstalta kohdasta Linkit.

Voit lukea oikeusavun myöntämisen periaatteista oikeusavun verkkosivuilta. Löydät ”Millä tuloilla oikeusapua myönnetään”-linkin oikealta palstalta kohdasta Linkit.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaValtion oikeusapu- ja edunvalvontapiirit
Palvelusta vastaaValtion oikeusapu- ja edunvalvontapiirit
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Valtion oikeusapu- ja edunvalvontapiirit
Päivitetty: 20.5.2022