suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ruokavirasto

Nuoren viljelijän aloitustuki

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

ELY-keskukset rahoittavat maatalousyrittäjää maatilan sukupolven- ja omistajanvaihdoksessa nuoren viljelijän tilanpidon aloittamistuella.

Voit hakea nuoren viljelijän aloitustukea, mikäli ryhdyt harjoittamaan maataloutta ensimmäistä kertaa tilanpidosta päävastuullisena maatalousyrittäjänä ja olet hakemuksen jättäessäsi alle 41–vuotias.

Voit aloittaa tilanpidon joko ostamalla tai vuokraamalla maatilan. Saadaksesi aloitustukea tulee maatilasi vuotuisen yrittäjätulon olla viimeistään kolmantena vuonna tuen myöntämisen jälkeen vähintään 15 000 euroa (suppeampi tuki) tai 25 000 euroa (korkeampi tuki) liiketoimintasuunnitelman perusteella. Aloitushetkeksi katsotaan se, kun olet ryhtynyt päävastuullisena harjoittamaan maataloutta ja saat luovutuskirjan tai kirjallisen vuokrasopimuksen maatilastasi. Tilanpito katsotaan aloitetuksi, kun yrittäjätulo on liiketoimintasuunnitelman mukaan vähintään 12 000 euroa.

Toimi näin

Haku on jatkuva. Hakemus on jätettävä ennen kuin täytät 41 vuotta. Hae aloitustukea 24 kk:n sisällä tilanpidon aloittamisesta. Hyrrä-palvelussa voit hakea tukea, seurata asiasi käsittelyä ja selata hakemustietojasi.

Kenelle ja millä ehdoin

  • alle 41-vuotias viljelijä, joka aloittaa tilanpidon ensimmäistä kertaa
  • yksityisoikeudellinen yhteisö, joka elinkeinonaan ryhtyy harjoittamaan maataloutta. Yhteisössä määräysvalta tulee olla yhdellä tai useammalla luonnollisella henkilöllä, joka täyttää tuen myöntöedellytykset.

Sinulla tulee olla riittävä osaaminen, jotta voit saada aloitustukea. Vähimmäisvaatimuksena on:

  • toisen asteen luonnonvara-alan tai muu vastaava koulutus tai
  • kolmen vuoden kokemus maataloudesta sekä
  • yritystoiminnan harjoittamisen kannalta tarkoituksenmukainen vähintään 20 opintoviikon/30 opinto- tai osaamispisteen koulutus. Koulutukseen pitää sisältyä 10 opintoviikon/15 opinto- tai osaamispisteen verran taloudellista koulutusta.

Riittävä ammattitaito pitää saavuttaa viimeistään 36 kuukauden kuluessa tuen myöntämisestä.

Liitä hakemukseesi liiketoimintasuunnitelma, jolla osoitat, että maatilasi on kannattava.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelusta vastaaElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Muut vastuuorganisaatiotElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Palvelun toteuttaaRuokavirasto
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: Ruokavirasto
Päivitetty: 27.3.2019