suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Virtain kaupunki

Nuohous

  • Palvelu
  • Virrat
  • Julkinen palvelu

Rakennuksen omistaja, haltija tai toiminnanharjoittaja vastaa siitä, että tiloissa olevat tulisijat ja savuhormit nuohotaan säännöllisesti ja asianmukaisesti. Myös ilmanvaihtokanavat ja -laitteet pitää huoltaa ja puhdistaa siten, että niistä ei aiheudu palovaaraa.

Nuohousta koskeva lainsäädäntö muuttui 1.1.2019. Lakimuutoksen myötä nuohouspalvelujen tarjonnassa siirryttiin palvelujen vapaaseen tarjontaan 1.7.2019 alkaen ja piirinuohoussopimukset päättyivät.

Rakennuksen omistajan ja haltijan kannalta muutoksessa keskeistä on se, että uuden lainsäädännön mukaan jokainen voi valita itse nuohoojan pätevien palvelun tarjoajien joukosta, kun aiemmin piirinuohousalueilla on tullut käyttää valittua piirinuohoojaa. Muutoksen jälkeen nuohoojat eivät käytä pelastuslaitoksen päättämää maksutaksaa, vaan jokainen palveluntuottaja hinnoittelee palvelunsa itsenäisesti.

Rakennuksen omistajan velvoitteisiin tai nuohoojalta vaadittavaan pätevyyteen muutoksella ei ole vaikutusta. Nuohoojalla tulee edelleen olla nuohoojan ammattitutkinto, ja rakennuksen omistajalla/haltijalla on velvollisuus huolehtia tulisijojen ja savuhormien kunnosta sekä säännöllisestä nuohouksesta. Vakituisissa asunnoissa nuohous on tehtävä edelleen vuosittain, vapaa-ajan asunnoissa vähintään kolmen vuoden välein.

Toimi näin

Nuohoojien yhteystietoja löytyy internetin hakukoneilla sekä esim. nuohoojat.fi ja suomi.fi -verkkopalvelujen kautta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPirkanmaan pelastuslaitos
Palvelusta vastaaVirtain kaupunki
Alue Virrat
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Virtain kaupunki
Päivitetty: 10.9.2021