suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Näyttelyt

  • Palvelu
  • 21 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Museon perusnäyttely Pohjoiset keinot esittelee Rovaniemen, Peräpohjolan, Ylä-Lapin sekä Petsamon ja Vanhan Sallan alueiden historiaa ja luontoa. Perusnäyttelyn lisäksi museo järjestää vuosittain erikoisnäyttelyitä omana tuotantonaan, yhteistyöhankkeina sekä ulkopuolisten tuottamina.

Näyttelyn aiheet kulkevat muinaisuudesta nykyaikaan kertoen kulttuurikehityksen syitä ja seurauksia. Laajat dioraamat, pienoismallit, kuvakollaasit, filmi- ja äänimaailma, kartat ja näyttöpäätteet kertovat monia tarinoita. Esillä ovat sadat kulttuuriesineet sekä Lapin luonnon tunnusomaisin kasvi- ja eläinmaailma. Rovaniemi vilkkaana liikenteen, hallinnon, kaupan, viihteen ja urheilun keskuksena on näyttelyn luonnollinen lähtöpiste. Rovaniemen kauppalan pienoismallien (1939 ja 1944) yhteyteen tehty Talojen tarinat -tietokanta avaa keskeisten rakennusten historiaa sanoin ja kuvin.

Perusnäyttelyssä on 1950–1980-luvun Rovaniemen markkinoilta tutun torivalokuvaaja Valto Pernun kuvausteltta. 1970-luvun lappilaista kyläkuvaa ilmentää Savukosken baari. Kasvot ja tarinat -kuuntelupisteissä voi seurata kolmen lappilaisnuoren tulevaisuuden toiveita 1990-luvun alussa, samojen henkilöiden tuntoja 2000 -luvun alussa ja vielä vuosikymmen myöhemmin.

Lapissa kulttuurin luontosidonnaisuus on vahvaa. Näyttelyssä voi tutustua lähemmin vaikkapa tunturikasveihin. Tuttujen ja vähän tuntemattomimpien Lapin eläinten ääniä voi valita erityisessä äänipisteessä. Metsien, jokien ja tunturien eläimistä esillä ovat karhu, hirvi, majava ja ahma. Yläilmoista näyttelyä tarkkailevat lentävät joutsenet.

Näyttelykävijä voi tutustua myös mm. saamenkäsitöihin ja elinkeinoista erityisesti poronhoitoon. Tärkeää osaa näyttelyssä esittävät lisäksi talonpoikainen Lappi, savottakulttuuri ja kalastus.

Petsamo oli osa itsenäistä Suomea Tarton rauhasta 1920 jatkosodan välirauhaan 1944. Petsamon historiasta löytyvä laaja perusnäyttelyn osio esittelee suomalaisyhdyskunnan elämää Jäämeren rannalla 1920-1944. Esillä on petsamolaisia esineitä, valokuvia ja arkistoaineistoja Lapin maakuntamuseon kokoelmista.

Toimi näin

Jos haluat varata opastuksen näyttelyihin tai tiedustella museon aukioloajoista, ota yhteyttä Arktikumin infoon. Näyttelyissä kysymyksiisi vastaavat museon opas-valvojat.

Jos haluat kysyä näyttelyiden sisältöön tai tuotantoon liittyviä kysymyksiä, ota yhteyttä näyttelyamanuenssiin. Näyttelytekniikkaan liittyvissä asioissa ota yhteyttä museomestariin.

Näyttelyissä saa ottaa valokuvia omaa käyttöä varten, mutta vain ilman salamavaloa. Salamavalon käyttö näyttelytiloissa on kielletty näyttelyesineiden turvallisuuden vuoksi. Mikä haluat tehdä näyttelytiloissa ammattikuvausta, tarvitset siihen kuvausluvan. Ota asiasta yhteyttä Arktikumin infoon.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRovaniemen kaupunki
Palvelusta vastaaRovaniemen kaupunki
Alue Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki, Ylitornio
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 28.1.2021