suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Puolustusvoimat

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Naisten palveluksen sisältö ja vaatimukset ovat samat kuin miehillä. Naisilla ja miehillä on yhtäläinen mahdollisuus päästä johtajakoulutukseen sekä myöhemmin sotilasuralle. Palvelustehtävät jaetaan henkilökohtaisen soveltuvuuden ja osaamisen perusteella. Naiset aloittavat palveluksen yhtä aikaa miesten kanssa. Lue lisää varusmieskoulutuksesta osoitteesta https://intti.fi.

Toimi näin

Näin haet palvelukseen

  1. Mieti milloin haluat palvelukseen ja mihin tehtävään

Voit hakea palvelukseen aikaisintaan sinä vuonna kun täytät 18 vuotta. Voit hakea kuluvan vuoden heinäkuun saapumiserään ja seuraavien kolmen vuoden molempiin tammikuun tai heinäkuun eriin. Hakuvuoden heinäkuun erässä paikkoja on vain rajoitetusti. Varusmiespalveluksessa on monia eri palvelustehtäviä eri Puolustusvoimien joukko-osastoissa. Kaikkia palvelustehtäviä ei kuitenkaan ole kaikissa joukko-osastoissa. Voit tutustua palvelustehtäviin osoitteessa https://intti.fi/palvelustehtavat-ja-paikat.

2. Täytä hakemuslomake: "Hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen"

Ilmoita hakemuksessa palvelusaika ja -paikkatoiveesi. Huomaa, että sinun täytyy tulostaa kaikki sivut, jotta voit allekirjoittaa ne.

3. Käy lääkärintarkistuksessa

Varaa lääkärintarkastus omasta terveyskeskuksestasi ja ilmoita tulevasi palveluskelpoisuustarkastukseen. Ota mukaasi täyttämäsi hakemuslomake ja lomake "Lääkärinlausunto terveydentilasta", jonka lääkäri täyttää. Lääkärinlausuntolomakkeen löydät tästä.

Hakemukseen liitettävän lääkärinlausunnon kustannuksista on mahdollista hakea kulukorvausta Puolustusvoimilta. Muista pyytää kuitti tai tosite terveyskeskuksesta! Lähetä kopio kuitista hakulomakkeen mukana aluetoimistoosi tai ota se mukaan valintatilaisuuteen.

4. Toimita hakemuslomake ja lääkärinlausunto siihen aluetoimistoon, jonka alueella kotikuntasi on. Hakemuksen liitteineen on oltava perillä aluetoimistossasi viimeistään 15. tammikuuta.

Postita tai vie asiakirjat suoraan omaan aluetoimistoosi. Kiireellisessä tapauksessa voit lähettää skannatut asiakirjat sähköpostilla aluetoimistoosi. Aluetoimistot palvelevat oman kotikuntasi perusteella. Katso lähin aluetoimistosi osoitteesta https://intti.fi/kysyttavaa

5. Mikäli haet erikoisjoukkoihin, katso hakuohjeet osoitteesta https://intti.fi/erikoisjoukot

Kenelle ja millä ehdoin

Naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen voit hakea, jos olet Suomen kansalainen, 18–29 vuoden ikäinen ja terveydentilasi ja muut henkilökohtaiset ominaisuutesi sopivat sotilaskoulutukseen. Naiset voivat suorittaa palveluksen Puolustusvoimien kaikissa joukoissa ja tehtävissä.

Palveluksen jälkeen naiset kuuluvat reserviin. Heidät voidaan määrätä kertausharjoituksiin samoin perustein kuin miehetkin. 30 palveluspäivän jälkeen naiset ovat asevelvollisuuslain alaisia sen vuoden loppuun, jolloin he täyttävät 60 vuotta.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPuolustusvoimat
Palvelusta vastaaPuolustusvoimat
Alue Koko Suomi
Palvelun kieletruotsi, suomi
Tekstistä vastaa: Puolustusvoimat
Päivitetty: 16.6.2022