suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Muuttoesto

 • Palvelu
 • Koko Suomi
 • Julkinen palvelu

Muuttoilmoituksen esto on tarkoitettu henkilöille, joiden tiedoilla on tehty väärä muuttoilmoitus tai jotka pelkäävät, että heidän tiedoillaan tehdään väärä muuttoilmoitus Digi- ja väestötietovirastolle. Yleensä näissä tapauksissa henkilö on kadottanut henkilödokumenttinsa tai ne on varastettu. Usein asiasta on jo tehty rikosilmoitus.

Muuttoilmoituksen esto tehdään Digi- ja väestötietovirastolle ...

Toimi näin

Miten otan käyttöön Estä muuttoilmoitus -palvelun?

Nopeimmin ja helpommin saat muuttoilmoituksen eston käyttöösi sähköisesti Suomi.fi-verkkopalvelun Henkilötiedot-sivulla. Palvelu vaatii vahvaa tunnistautumista pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, voit tehdä muuttoilmoituksen eston käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston missä tahansa palvelupaikassa.

Jos huoltaja pyytää muuttoilmoituksen estoa alaikäiselle, huoltajan on tehtävä pyyntö kirjallisesti henkilökohtaisen käynnin yhteydessä. Pyyntöön on liitettävä toisen huoltajan ja 15-17-vuotiaan alaikäisen suostumus muuttoilmoituksen eston käyttöönottamiseksi.

Estä muuttoilmoitus -palvelun käyttöönotto sähköisesti Suomi.fi-verkkopalvelussa

Ota Estä muuttoilmoitus -palvelu käyttöön

 1. Mene osoitteeseen https://www.suomi.fi/omat-tiedot/henkilotiedot ja kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse "Estä muuttoilmoitus" -välilehti ja laita rasti "Muuttoilmoituksen esto" -ruutuun.
 3. Paina "Vahvista muutos" -ruutua.

Poista Estä muuttoilmoitus -palvelu käytöstä

 1. Mene osoitteeseen https://www.suomi.fi/omat-tiedot/henkilotiedot ja kirjaudu palveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse "Estä muuttoilmoitus" -välilehti ja poista rasti "Muuttoilmoituksen esto" -ruudusta.
 3. Paina "Vahvista muutos" -ruutua.

Muista tehdä muuttosuojaus myös Postille osoitteessa posti.fi. Näin varmistat, että tiedoillasi ei voi tehdä muuttoilmoitusta Postinkaan kautta.

Miten teen muuttoilmoituksen, jos minulla on käytössäni Estä muuttoilmoitus -palvelu?

Jos teet muuttoilmoituksen sähköisesti tai lomakkeella, sinun täytyy ensin perua muuttoilmoituksen esto Suomi.fi-verkkopalvelussa. Voit ottaa palvelun uudestaan käyttöösi, kun muuttoilmoituksesi on käsitelty. Samassa palvelussa näet uudet osoitetietosi "Osoitetiedot"-välilehdeltä, kun muuttoilmoituksesi on käsitelty ja tiedot ovat väestötietojärjestelmässä.

Vaihtoehtoisesti voit tehdä muuttoilmoituksen käymällä henkilökohtaisesti Digi- ja väestötietoviraston toimipisteessä. Käynnin yhteydessä sinun täytyy todistaa henkilöllisyytesi ja kertoa, että sinulla on muuttoilmoituksen esto.

Kenelle ja millä ehdoin

Muuttoilmoituksen estoa voi pyytää:

 • täysivaltainen ja täysi-ikäinen henkilö itselleen
 • edunvalvoja päämiehelleen
 • yksinhuoltaja lapsilleen
 • huoltajat yhdessä yhteishuollossa olevalle lapselleen
 • 15-17 vuotta täyttänyt alaikäinen itselleen.

Jos lapsi on 15-17-vuotias, huoltajien tekemään pyyntöön täytyy liittää lapsen allekirjoittama suostumus.

Palvelun toteuttaa

Digi- ja väestötietovirasto

Palvelusta vastaa

Digi- ja väestötietovirasto
Tekstistä vastaa: Digi- ja väestötietovirasto
Päivitetty: 12.7.2021