suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ulvilan kaupunki

Museopalvelut

  • Palvelu
  • Ulvila
  • Julkinen palvelu

Ulvilassa on kaksi kulttuurihistoriallisesti keskeistä museota: Friitalan Nahkamuseo ja Leineperin ruukin alue.

Friitalan nahkamuseo on Ulvilan Friitalassa toimiva nahka-alan erikoismuseo. Ulvilan kaupungin ylläpitämä museo sijaitsee entisessä Friitalan nahkatehtaassa. Museossa esitellään nahkaa, nahanvalmistusta ja -käsittelyä sekä nahkapukeutumista noin sadan vuoden ajalta. Friitalan nahkamuseossa voi myös tutustua nahanvalmistuksen ulvilalaiseen historiaan.

Leineperin ruukin alue. Rautaruukki rakennettu 1700 luvun loppupuolella. Siellä on myös painonnostaja, olympiavoittaja Kaarlo Kangasniemen kotimuseo ja v. 1895 vuoden ruukkia esitteleva pienoismalli. Leineperin Metallitaideviikot järjestettiin kesällä 2005 ensimmäisen kerran. Idyllisessä rautaruukkimaisemassa metallitaide on raudan syntysijoilla eli omimmassa elementissään. Näyttelyssä esitellään sekä taiteen koulutuksen saaneiden taiteilijoiden töitä että ITE-taiteilijoiden teoksia. Metallitaideviikkojen yhteydessä pidetään myös Vuoden Nuori Korutaiteilija -kilpailu, johon voivat osallistua kaikki alle 30-vuotiaat korutaiteen tekijät koulutukseen katsomatta.

Toimi näin

Friitalan nahkatehtaan opastusvaraukset ryhmille varattavissa puhelimitse puh. 0400 134742.

Leineperin ruukin alueen opastusvaraukset puhelimitse Leineperin infonumerosta 0400 135 190.

Kenelle ja millä ehdoin

Friitalan nahkamuseoon ja Leineperin ruukin alueen rakennuksiin on varattavissa opastusta.

Palvelu on maksullinen.

Suomen museoista suurin osa on valtion ja kuntien yhteisesti rahoittamia. Museot rahoittavat toimintaansa myös omalla varainhankinnalla, kuten pääsymaksuilla.

Friitalan nahkamuseon opaskierros ryhmille 30 euroa/ryhmä. Ilmainen sisäänpääsy.

Leineperin ruukin alueen opastus 6 euroa/hlö ja Masuunin pääsymaksu 2 euroa/hlö.

Tausta ja lainsäädäntö

Museotoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuurista, historiasta ja ympäristöstä. Museot ovat avoimia kaikille.

Museot huolehtivat kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamisesta ja säilyttämisestä tuleville sukupolville. Samoin museot jakavat näyttelyillä ja julkaisuilla tietoa yleisölle sekä harjoittavat tutkimusta ja opetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaUlvilan kaupunki
Palvelusta vastaaUlvilan kaupunki
Alue Ulvila
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ulvilan kaupunki
Päivitetty: 20.11.2019