suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Sallan kunta

Museopalvelut

  • Palvelu
  • Salla
  • Julkinen palvelu

Sota- ja jälleenrakennusajan museo toimii vuonna 1948 valmistuneessa rautatieläisten asuinrakennuksessa, joka on kunnostettu näyttelytiloiksi ja pirttikahvilaksi.

Museo esittelee valokuvin, esinein ja tekstein Sallan - vuoteen 1936 asti Kuolajärven – rajapitäjän historian vaiheita 1900-luvulla. Suomen itsenäistymistä edeltäneisiin vuosiin kuuluu muun muassa vaiherikas kassinajotalvi 1915–16, jolloin hevosilla kuljetettiin sotamateriaalia Kantalahdesta Rovaniemelle.

Sota-aika koetteli Sallaa ankarasti, ja rauhanteon jälkeen sillä oli jäljellä vain puolet entisestä pinta-alastaan. Museon näyttely kertoo sodan eri vaiheiden lisäksi Sallan valtavasta jälleenrakennusurakasta. Vuoteen 1950 mennessä oli raivattu ja rakennettu jo noin 400 uutta maatilaa sekä monia kouluja ja kirkko.

Sallan rajakievari ja ulkonäyttelyalue ovat osa museoaluetta. Vanhassa punahirsisessä talossa tuodaan esille kievariperinnettä sekä vasta uusitussa näyttelyssä hiihtämisen historiaa Sallassa. Pirttiä on mahdollisuus vuokrata juhla-, koulutus- ja kokouskäyttöön. Isompien ryhmien kahvitus tai ruokailu on myös järjestettävissä rajakievarissa ennakkoon varattaessa.

Ulkonäyttelyalue kiertää noin 400 metrin mittaisen polun museon välittömässä läheisyydessä. Ulkonäyttelyalueella esitellään mm. perinteisiä elinkeinoja, maanviljelystä, metsästystä, kalastusta sekä poronhoitoa. Ulkonäyttelyalueella on yleisön vapaassa käytössä laavu, jonka tulipaikalla voi vaikka paistaa makkaraa ja nauttia eväitä.

Toimi näin

Tervetuloa Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museoon!

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Suomen museoista suurin osa on valtion ja kuntien yhteisesti rahoittamia. Museot rahoittavat toimintaansa myös omalla varainhankinnalla, kuten pääsymaksuilla.

Sisäänpääsy: Aikuiset 5 €, eläkeläiset ja opiskelijat 3 €, lapset alle 12 vuotta ja sotaveteraanit ilmaiseksi. Ryhmät yli 10 henkilöä 3 €. Ryhmät opastuksen kanssa 5 €. Sisäänpääsy myös Museokortilla. Ulkonäyttelyalueelle on vapaa pääsy.

Tausta ja lainsäädäntö

Museotoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuurista, historiasta ja ympäristöstä. Museot ovat avoimia kaikille.

Museot huolehtivat kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamisesta ja säilyttämisestä tuleville sukupolville. Samoin museot jakavat näyttelyillä ja julkaisuilla tietoa yleisölle sekä harjoittavat tutkimusta ja opetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaSallan kunta
Palvelusta vastaaSallan kunta
Alue Salla
Palvelun kieletsuomi, englanti
Tekstistä vastaa: Sallan kunta
Päivitetty: 10.6.2020