suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Ranuan kunta

Museopalvelut

  • Palvelu
  • Ranua
  • Julkinen palvelu

Museot kertovat ja tallettavat Ranuan historiaa ja esittelevät maalaispappilan ja maalaiskansakoulun elämää 1930-40-luvun Ranualla.

Pappila- ja pitäjämuseo

Museo esittelee maaseutupappilan elämää 1930-40-luvulla. Miekkaniemessä sijaitseva pappila on rakennettu 1900 -luvun alussa. Pappila on entisöity siihen asuun, jossa se oli Ranuan pitkäaikaisen kirkkoherran Ilmari Salosen aikana. Pappilamuseossa on kanslia, sali, piispan kamari, kamari, sänkykamari, ruokasali ja keittiö. Pienen maaseutuseurakunnan kirkkoherra työskenteli ja asui saman katon alla 1930-luvulla.

Pappilan vintillä on laajemmin Ranuan historiaa esittelevä pitäjämuseo. Näyttely kertoo muun muassa ranualaista maataloushistoriaa, esillä on Ranualta tehdyt kivikauden löydöt ja kädentaitojen perinteitä.

Saukkojärven kotiseutu- ja koulumuseo

Museossa pääset tutustumaan 1930-40 -luvun maalaiskansakoulun elämään. Saukkojärven koulu on Ranuan vanhin, 1800-luvun lopulla rakennettu koulu. Vintillä on laajemmin Ranuan historiasta kertova kotiseutumuseon näyttely.

Toimi näin

Museo on avoinna kesäkaudella. Museokohtaiset aukioloajat löydät Palvelupaikat -valikosta.

Muina aikoina ja tutkimukseen tai vastaavaan liittyvissä asioissa ota yhteyttä kunnan kulttuuripalveluihin.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Suomen museoista suurin osa on valtion ja kuntien yhteisesti rahoittamia. Museot rahoittavat toimintaansa myös omalla varainhankinnalla, kuten pääsymaksuilla.

Museoihin voi olla nimellinen pääsymaksu.

Tausta ja lainsäädäntö

Museotoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuurista, historiasta ja ympäristöstä. Museot ovat avoimia kaikille.

Museot huolehtivat kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamisesta ja säilyttämisestä tuleville sukupolville. Samoin museot jakavat näyttelyillä ja julkaisuilla tietoa yleisölle sekä harjoittavat tutkimusta ja opetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRanuan kunta
Palvelusta vastaaRanuan kunta
Alue Ranua
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Ranuan kunta
Päivitetty: 9.9.2020