suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Museopalvelut

  • Palvelu
  • 22 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Museopalveluihin kuuluvat Jyväskylän taidemuseo ja Keski-Suomen museo, jotka yhdessä muodostavat alueellisen vastuumuseon sekä valtakunnallisena vastuumuseona toimiva Suomen käsityön museo, jonka yhteydessä toimii Kansallispukukeskus, joka vastaa maamme suomenkielisen alueen kansallispukujen kokoamis-, tarkistus- ja tutkimustyöstä. Jyväskylän kaupunki saa korotetun, henkilötyövuosiin sidotun valtionosuuden museoiden alueelliseen ja valtakunnalliseen toimintaan, jota toteutetaan Museoviraston kanssa tehtyjen nelivuotissopimusten mukaisesti. Keski-Suomen museolla on Museoviraston kanssa tehty sopimus yhteistyöstä ja työnjaosta kulttuuriympäristön vaalimisessa sekä asiantuntijaviranomaisen rooli kulttuuriympäristönhoitoon liittyvissä asioissa Keski-Suomessa.

Museoiden perustehtävä on sivistyksellinen. Ne kartuttavat yhteistä kulttuurista ja sosiaalista pääomaa tallentamalla, tutkimalla, dokumentoimalla sekä pitämällä esillä keskisuomalaista ja suomalaista kulttuuriperintöä, järjestämällä vaihtuvia näyttelyitä, opetus- ja opastustilaisuuksia ja tapahtumia sekä tarjoamalla muita museokasvatuksellisia palveluja eri ikä- ja kohderyhmille myös yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Keski-Suomen museon tehtävänä on huolehtia toiminta-alueensa aineellisen ja henkisen perinteen, kulttuuriympäristön sekä kulttuurihistorian tutkimuksesta, tallentamisesta, opettamisesta ja tiedon välittämisestä sekä näyttely- ja julkaisutoiminnasta. Museoviraston kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen mukaan museo vastaa ainoana antikvaarisena viranomaisena kulttuuriympäristön hoidosta ja valvonnasta maakunnan alueella.

Jyväskylän taidemuseon tehtävänä on huolehtia oman toiminta-alueensa visuaalisen kulttuurin tallentamisesta, tutkimuksesta, opetuksesta, tiedonvälityksestä sekä näyttely- ja julkaisutoiminnasta. Museon toimialaan kuuluvat erityisesti keskisuomalainen kuvataide, suomalainen ja kansainvälinen taidegrafiikka sekä kokoelmiin liittyvä koti- ja ulkomainen taide.

Suomen käsityön museo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka toimii suomalaisen käsityökulttuurin, käsityön perinteen sekä tiedon ja taidon säilyttäjänä, hoitajana, tallentajana ja välittäjänä. Museo tukee ja edistää käsityön arvostusta ja käsityötä ammattina, taiteena, harrastuksena sekä kannustaa luovaan yrittäjyyteen. Museon toimintakenttä on kansallinen ja kansainvälinen. Kansallispukukeskus esittelee suomalaisia kansallispukuja ja muuta perinteistä pukeutumista sekä neuvoo kansallispukuihin liittyvissä asioissa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksullinen.

Suomen museoista suurin osa on valtion ja kuntien yhteisesti rahoittamia. Museot rahoittavat toimintaansa myös omalla varainhankinnalla, kuten pääsymaksuilla.

Pääsymaksu aikuisilta 8 euroa, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, eläkeläiset 6 euroa ja opiskelijat 4 euroa. Perjantaisin kaikille ilmainen sisäänpääsy.

Keski-Suomen museon Käsityöläismuseoihin ilmainen sisäänpääsy.

Grafiikka- ja valokuvakeskus Ratamoon ilmainen sisäänpääsy.

www.jyvaskyla.fi/keskisuomenmuseo

www.jyvaskyla.fi/taidemuseo

www.craftmuseum.fi

Tausta ja lainsäädäntö

Museotoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja vahvistaa väestön ymmärrystä kulttuurista, historiasta ja ympäristöstä. Museot ovat avoimia kaikille.

Museot huolehtivat kulttuuri- ja luonnonperinnön tallentamisesta ja säilyttämisestä tuleville sukupolville. Samoin museot jakavat näyttelyillä ja julkaisuilla tietoa yleisölle sekä harjoittavat tutkimusta ja opetusta.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaJyväskylän kaupunki
Palvelusta vastaaJyväskylän kaupunki
Alue Äänekoski, Hankasalmi, Jämsä, Joutsa, Jyväskylä, Jyväskylä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Kivijärvi, Konnevesi, Kyyjärvi, Laukaa, Luhanka, Multia, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari
Palvelun kieletsuomi, englanti, ruotsi
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 26.1.2022