suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Matkustajailmoituksen laatiminen

  • Lupa tai muu velvoite
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Majoitustoiminnan harjoittaja on velvollinen laatimaan ilmoituksen majoitusliikkeeseen saapuvasta matkustajasta. Majoitustoimintaan luetaan mm. hotelli, motelli, matkustajakoti, retkeilymaja, lomakeskus, aamiaismajoitustoiminta, leirintäalue ja loma-asuntojen ammattimainen tarjoaminen. Ilmoitusvelvollisuus perustuu majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettuun lakiin (308/2006).

Toimi näin

Matkustajailmoituksen voi tehdä paitsi matkustaja myös majoitustoiminnan harjoittaja ja tämän henkilökuntaan kuuluva matkustajan etukäteen antamien tietojen perusteella. Jos matkustajalla on mukanaan puoliso ja alaikäiset lapset, hänen tulee antaa samalla ilmoituksella matkustajatiedot kaikista perheenjäsenistä. Jos kyseessä on ryhmämatka, ryhmämatkan johtaja voi antaa tiedot kaikista ryhmämatkalle osallistuvista matkustajista yhdellä yhteisellä matkustajailmoituksella.

Matkustajailmoituksen voi tehdä ilmoituspohjalle (linkki palvelukuvauksessa) tai omalle pohjalle, josta ilmenevät seuraavat tiedot:

  • matkustajan täydellinen nimi ja suomalainen henkilötunnus tai tämän puuttuessa syntymäaika sekä kansalaisuus;
  • matkustajan mukana olevan puolison sekä alaikäisten lasten täydelliset nimet ja suomalaiset henkilötunnukset tai niiden puuttuessa syntymäajat;
  • matkustajan osoite;
  • maa, josta matkustaja saapuu Suomeen;
  • matkustajan matkustusasiakirjan numero;
  • matkustajan majoitusliikkeeseen saapumispäivä ja lähtöpäivä, jos se on tiedossa.

Matkustajan on vahvistettava matkustajailmoituksen matkustajatiedot allekirjoituksellaan. Matkustajan mukana olevan puolison sekä alaikäisten lasten ei tarvitse erikseen allekirjoittaa perheen yhteistä matkustajailmoitusta. Ryhmämatkan johtaja voi kuitenkin ryhmämatkalle osallistuvien matkustajien puolesta allekirjoittaa yhteisen matkustajailmoituksen.

Majoitustoiminnan harjoittajan tai liikkeen henkilökunnan on majoittumisen yhteydessä myös varmistettava matkustusasiakirjasta matkustajan henkilöllisyys tai ryhmämatkan osalta ryhmämatkan johtajan henkilöllisyys.

Kenelle ja millä ehdoin

Matkustajailmoitus tulee ottaa käyttöön heti liiketoiminnan alkaessa. Majoitustoiminnan harjoittaja on velvollinen toimittamaan ulkomaalaista koskevat matkustajatiedot viivytyksettä sille poliisilaitokselle, jonka toimialueella toiminnanharjoittajan majoitusliike sijaitsee.

Majoitustoiminnan harjoittajan on säilytettävä matkustajailmoitukset ja -tiedot vuoden ajan matkustajailmoituksen allekirjoituspäivästä, minkä jälkeen ne on hävitettävä.

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Työ- ja elinkeinoministeriö

Palvelusta vastaa

Työ- ja elinkeinoministeriö
Tekstistä vastaa: Työ- ja elinkeinoministeriö
Päivitetty: 5.1.2024