suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kajaanin kaupunki

Maakuntakaavoitus

  • Palvelu
  • 8 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Maakuntakaavassa määritellään alueiden käyttöä yleispiirteisesti koko maakunnan alueella. Maakuntakaava on ohjeena laadittaessa ja muutettaessa kuntien yleis- ja asemakaavoja. Maakuntakaavassa esitetään alueiden käytön ja yhdyskuntarakenteen periaatteet ja osoitetaan alueita, joiden kehittäminen katsotaan eri syistä tarpeelliseksi. Maakuntakaava voidaan laatia myös vaiheittain tai osa-alueittain. Maakuntakaavassa tarkastellaan asiakokonaisuuksia kuten rakentamisalueet, liikenneyhteydet, virkistys- ja suojelualueet, arvokkaat maisema-alueet ja kulttuuriympäristöt, pohjavesi- ja maa-ainesalueet sekä kokonaisuuteen liittyvä ympäristövaikutusten arviointi.

Maakuntakaavan laatimisesta ja muusta maakunnan suunnittelusta huolehtii kuntayhtymä eli maakunnan liitto (Kainuussa Kainuun liitto), jossa alueen kunnat ovat jäseninä. Lisätietoa maakuntakaavoituksesta löydät mm. Kainuun liiton omilta verkkosivuilta.

Toimi näin

Jos haluat osallistua maakuntakaavoitukseen, saat ohjeet maakunnan liitolta.

Tausta ja lainsäädäntö

Kaikilla, joiden oloihin tai etuihin maakuntakaavoitus vaikuttaa, on oikeus osallistua maakunnan kaavoitusprosessiin.

Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma kaavassa mukana olevien kuntien alueiden käytöstä. Siinä esitetään alueiden käytön ja yhdyskuntarakenteen periaatteet ja osoitetaan alueita, joiden kehittäminen katsotaan eri syistä tarpeelliseksi.

Maakuntakaavan laatimisesta ja muusta maakunnan suunnittelusta huolehtii kuntayhtymä eli maakunnan liitto, jossa alueen kuntien on oltava jäseninä. Maakuntakaava voidaan laatia myös vaiheittain tai osa-alueittain.

Maankäyttö- ja rakennuslaki, maakunnan suunnittelu

Maankäyttö- ja rakennusasetus, maakuntakaava

Perustiedot

Palvelusta vastaaKajaanin kaupunki
Alue Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Puolanka, Ristijärvi, Sotkamo, Suomussalmi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kajaanin kaupunki
Päivitetty: 22.10.2020