suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Pirkanmaan liitto

Maakuntakaavoitukseen vaikuttaminen

  • Palvelu
  • 23 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma kaavassa mukana olevien kuntien alueiden käytöstä, joka linjaa Pirkanmaan kehittämistä. Kaikilla, joiden oloihin tai etuihin maakuntakaavoitus vaikuttaa, on oikeus osallistua maakunnan kaavoitusprosessiin ja vaikuttaa siihen osaltaan. Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma kaavassa mukana olevien kuntien alueiden käytöstä. Siinä esitetään alueiden käytön ja yhdyskuntarakenteen periaatteet ja osoitetaan alueita, joiden kehittäminen katsotaan eri syistä tarpeelliseksi. Maakuntakaava voidaan laatia myös vaiheittain tai osa-alueittain.

Pirkanmaalla maakuntakaavan laadinnasta vastaa Pirkanmaan liitto. Pirkanmaan alueen kunnat ovat liiton jäseniä. Pirkanmaan maakuntakaava 2040 hyväksyttiin vuonna 2017 ja tästä kaavasta ei enää kerätä palautetta. Kaavan voi tutustua Pirkanmaan maakuntakaava 2040 -linkistä. Seuraavan kokonais- tai vaihemaakuntakaavan laatimisesta päättää maakuntavaltuusto.

Toimi näin

Jos haluat osallistua maakuntakaavoitukseen, saat ohjeet maakunnan liitolta.

Palautetta voi antaa maakuntakaavoitusprosessin eri vaiheista, joita ovat

  1. osallistumis- ja arviointisuunnitelma
  2. maakuntakaavaluonnos
  3. maakuntakaavaehdotus (lausunnot ja muistutukset).

Prosessin taustalla tehdään lisäksi useita selvityksiä, joista Pirkanmaan liitto kerää tarpeen mukaan palautetta. Palautteenantokanavat avataan aina, kun palautteen antaminen on ajankohtaista. Lisätietoa Pirkanmaan liiton nettisivuilta sekä somekanavista. Maakuntakaavaan liittyvissä asioissa voi asioida myös Pirkanmaan liiton toimistossa.

Kenelle ja millä ehdoin

Pirkanmaan maakuntakaavoitukseen voivat antaa palautetta Pirkanmaalla asuvat sekä kaikki muut, joiden oloihin tai etuihin maakuntakaavoitus vaikuttaa.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Kaikilla, joiden oloihin tai etuihin maakuntakaavoitus vaikuttaa, on oikeus osallistua maakunnan kaavoitusprosessiin.

Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma kaavassa mukana olevien kuntien alueiden käytöstä. Siinä esitetään alueiden käytön ja yhdyskuntarakenteen periaatteet ja osoitetaan alueita, joiden kehittäminen katsotaan eri syistä tarpeelliseksi.

Maakuntakaavan laatimisesta ja muusta maakunnan suunnittelusta huolehtii kuntayhtymä eli maakunnan liitto, jossa alueen kuntien on oltava jäseninä. Maakuntakaava voidaan laatia myös vaiheittain tai osa-alueittain.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaPirkanmaan liitto
Palvelusta vastaaPirkanmaan liitto
Alue Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Punkalaidun, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Pirkanmaan liitto
Päivitetty: 20.1.2022