suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Maahanmuuttajien valmistava opetus

  • Palvelu
  • Jyväskylä
  • Julkinen palvelu

Suomeen muuttava oppivelvollisuus ikäinen lapsi tai nuori osallistuu ensin perusopetuksen valmistavaan opetukseen.

Valmistavassa opetuksessa noudatetaan omaa opetussuunnitelmaa. Oppilas on valmistavassa opetuksessa yleensä noin lukuvuoden, minkä jälkeen hän siirtyy oman asuinalueensa kouluun. Peruskouluun valmistavaa opetusta annetaan lukuvuosittain vaihdellen eri kouluissa.

Toimi näin

Oppilas sijoittuu automaattisesti valmistavan opetuksen ryhmään, kun hänet ilmoitetaan oppilaaksi Jyväskylän perusopetukseen.

Kenelle ja millä ehdoin

Valmistavaa opetusta voivat saada maahanmuuttajataustaiset oppilaat, joiden suomen tai ruotsin taito ja muut valmiudet eivät riitä esi- ja perusopetuksen ryhmissä opiskelemiseen.

Tausta ja lainsäädäntö

Maahanmuuttajien tai maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten perusopetukseen valmistava opetus edistää kotoutumista, kielitaitoa ja oppiaineiden sisältöjen omaksumista. Mahdollinen oman äidinkielen opiskelu edistää oppimistaitoja ja vahvistaa kulttuurista identiteettiä sekä luo pohjaa suomen ja/tai ruotsin kielen oppimiselle.

Opetusta annetaan 6-10-vuotiaille vähintään 900 tuntia ja tätä vanhemmille vähintään 1 000 tuntia. Opetukseen osallistuvalla on oikeus siirtyä perusopetukseen jo ennen näiden tuntimäärien täyttymistä, jos hänen taitonsa ja valmiutensa sen sallivat. Valmistavan opetuksen järjestäminen on kunnille vapaaehtoista.

Palvelun toteuttaa

Jyväskylän kaupunki

Palvelusta vastaa

Jyväskylän kaupunki
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 7.2.2023