suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Laihian kunta

Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus

  • Palvelu
  • Laihia
  • Julkinen palvelu

Oppilaan oman äidinkielen opetuksen tavoitteena on tukea ja edistää äidinkielen hallintaa, kulttuuritaustan tuntemusta ja kulttuuri-identiteetin kehittymistä. Oman äidinkielen opetus voi tukea myös muiden oppiaineiden opiskelua. Opetus noudattaa soveltuvin osin opetushallituksen suositusta maahanmuuttajien äidinkielen opetuksen perusteiksi. Jos valmistavassa opetuksessa ei ole mahdollista järjestää oman äidinkielen opetusta, pyritään muilla tavoilla tukemaan oman äidinkielen kehittymistä ja säilymistä. Yhteistyö kodin kanssa on olennaista tässä kohden.

Kenelle ja millä ehdoin

Oppilaille, jotka puhuvat äidinkielenään tai sen rinnalla muuta kuin suomea, järjestetään oman äidinkielen opetusta, mikäli opetusryhmään saadaan lukukauden alussa vähintään neljä oppilasta ja kieleen löytyy opettaja.

Palvelu on maksuton.

Opetus on maksutonta. Oppilaan vanhemmat vastaavat mahdollisista kuljetuksista sekä matka- ja oppimateriaalikustannuksista.

Tausta ja lainsäädäntö

Asuinkunnasta riippuen maahanmuuttajataustaiset oppilaat voivat saada oman äidinkielen opetusta, mutta se ei ole lakisääteinen oikeus.

Oppilas voi osallistua yhden äidinkielen opiskeluun. Suomalaiset paluumuuttajaoppilaat ja ulkomailta adoptoidut lapset voivat osallistua opetukseen ylläpitääkseen ulkomailla opittua vieraan kielen taitoaan. Opetusta annetaan yleensä kaksi tuntia viikossa, ja oppitunnit ovat koulutuntien jälkeen.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaLaihian kunta
Palvelusta vastaaLaihian kunta
Alue Laihia
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Laihian kunta
Päivitetty: 24.6.2020