suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio ELY-keskus

Maahanmuuton kuntakorvaukset

  • Palvelu
  • Koko maa poislukien Ahvenanmaa
  • Julkinen palvelu

KEHA-keskuksen maksatusyksikkö maksaa korvauksia kunnille, joilla on sopimus ELY-keskuksen kanssa kuntaan osoittamisesta ja kotoutumisen edistämisestä sekä kotouttamisohjelma laadittu.

Toimi näin

Hae korvaus sähköisellä asiointilomakkeella aluehallinnon asiointipalvelussa.

Lisätietoa korvauksen hakemisesta KEHA-keskuksen verkkosivuilta: https://keha-keskus.fi/yhteystiedot/hae-maksatusta

Täytä korvaushakemus huolellisesti ja liitä siihen tarvittavat liitteet. Tarkempia ohjeita hakemuslomakkeen täyttämiseen löydät asiointipalvelusta sekä KEHA-keskuksen verkkosivuilta.

Liittyvä palvelu, Sopimus pakolaisten vastaanottamisesta: https://www.suomi.fi/palvelut/sopimus-pakolaisten-vastaanottamisesta-elinkeino-liikenne-ja-ymparistokeskus/cf7a7f84-1388-46ad-a0a3-1a702482a1be#2

Kenelle ja millä ehdoin

Laskennalliset korvaukset maksetaan kunnille kuukausittain automaattisesti. Henkilöt, jotka eivät ole nousseet kuukausittaiseen automaattimaksuun eivätkä ole ihmiskaupanuhreja tai heidän perheenjäseniään, käsittelee KEHA-keskus jälkikäteen ilman erillistä hakemusta.

Hakemuksesta maksetaan laskennallista korvausta ihmiskaupan uhreista ja heidän perheenjäsenistään, kunnan tekemästä alkukartoituksesta, täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta, paluumuuttoavustuksesta ja tulkkauspalvelusta. Erityiskustannuksia korvataan ELY-keskuksen ja kunnan välillä laadittujen erityiskustannussopimusten perusteella. Lisätietoa erityiskustannussopimuksista ja niiden ehdoista saat ELY-keskusten maahanmuuttoasioiden yhdyshenkilöiltä.

Lisäksi hakemuksesta korvataan kunnalle entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevista henkilöistä aiheutuneita kustannuksia, täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta kuudelta kuukaudelta tai viideltä vuodelta sekä erityiskustannuksia korvataan kunnan ja ELY-keskuksen välillä laaditun erityiskustannussopimusten perusteella.

Kunta voi hakea korvausta hakemuksella myös Suomen sodissa vuosina 1939–1945 vapaaehtoisina palvelleiden entisen Neuvostoliiton alueelta peräisin olevien henkilöiden ja heidän aviopuolisoidensa terveydentilan tulotarkastuksesta, asumisesta, toimeentulon turvaamisesta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä aiheutuneet kustannukset ELY-keskuksen ja kunnan välisen sopimuksen perusteella. Kustannukset korvataan koko siltä ajalta, jonka edellä mainitut henkilöt asuvat Suomessa.

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus, Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Muut vastuuorganisaatiotKaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, ELY-keskusten sekä TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus, Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Satakunnan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Palvelusta vastaaElinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Alue Koko Suomi (ei Ahvenanmaa)
Palvelun kieletsuomi, ruotsi
Tekstistä vastaa: ELY-keskus
Päivitetty: 30.12.2020