suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos

Maa-ainesten kotitarveotosta ilmoittaminen

  • Lupa tai muu velvoite
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tee mittavasta maa-ainesten kuten hiekan ja soran kotitarveotosta ilmoitus Oulun seudun ympäristötoimeen.

Maa-aineksen ottamiseen omaa tavanomaista kotitarvekäyttöäsi varten asumiseen tai maa- ja metsätalouteen et tarvitse maa-aineslupaa, kun se on vähäistä ja kun käytät materiaalit rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon.

Suunnittele kotitarveottosi siten, että sen vaikutus luontoon ja maisemakuvaan jää mahdollisimman vähäiseksi. Erityisesti pohjavesialueilla tapahtuvissa otoissa kiinnitä huomiota siihen, ettei pohjaveden laatu pääse heikkenemään eikä veden määrä vaarantumaan. Pohjaveden pinnan yläpuolelle on jätettävä riittävä suojakerrospaksuus.

Toimi näin

Ilmoita kotitarveotosta sähköisellä asiointipalvelulla. Palvelun käyttäminen edellyttää käyttäjätunnuksen luomista palveluun. Valitse asiointipalvelussa kohta Ympäristöluvat – Luo uusi – Ympäristövalvonta ja tämän jälkeen valitse listalta "Kotitarveotto".

Voit tehdä ilmoituksen myös lomakkeella Oulun seudun ympäristötoimeen postitse, sähköpostitse osoitteella ymparisto[at]ouka.fi tai tuomalle se Ympäristötalon palvelupisteeseen.

Kerro ilmoituksessasi riittävät tiedot ottamisalueen laajuudesta ja ainesten käyttötarkoituksesta.

Lisätietoja voit kysyä ympäristönsuojelun palvelevasta puhelimesta, asioimalla ympäristötalossa tai sähköpostitse osoitteesta ymparisto[at]ouka.fi.

Kenelle ja millä ehdoin

Tee ilmoitus silloin, kun ottamisalueesta on otettu tai on tarkoitus ottaa enemmän kuin 500 kiintokuutiometriä maa-aineksia.

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Maa-ainesten eli kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottaminen omaan tavanomaiseen kotitarvekäyttöön, kuten rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon, ei edellytä maa-aineslupaa.

Jos maa-ainesta on otettu tai sitä aiotaan ottaa yli 500 kuutiota, siitä on ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kotitarveottamisessa maa-aineksia otetaan omalta maalta, yhteisalueelta tai maanottorasitteeseen perustuen toisen maalta.

Maa-ainesten kotitarveottamiselle ja -käytölle ei ole määritetty yksiselitteisiä määriä, vaan käyttötarkoitus ratkaisee sen, onko kyseessä kotitarveotto. Otettuja maa-aineksia ei saa myydä.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaOulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Muut vastuuorganisaatiotOulun kaupunki
Palvelusta vastaaOulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Alue Hailuoto, Kempele, Liminka, Lumijoki, Muhos, Oulu, Tyrnävä
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Päivitetty: 2.5.2022