suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.

Maa-ainesten kotitarveotosta ilmoittaminen

  • Lupa tai muu velvoite
  • 7 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Tee laajamittaisesta (yli 500 kuutiometrin) kotitarveotosta ilmoitus Oulun seudun ympäristötoimelle.

Et tarvitse maa-aineslupaa, jos maa-aineksia otetaan tavanomaista kotitarvekäyttöä varten asumiseen tai maa- ja metsätalouteen. Tällöinkin oton tulee liittyä joko omaan rakentamiseen tai omien teiden kunnossapitoon.

Suunnittele kotitarveottosi siten, että sen vaikutus luontoon ja maisemakuvaan j ...

Toimi näin

Ilmoita kotitarveotosta ensisijaisesti ympäristönsuojelun sähköisessä asiointipalvelussa. Kerro ilmoituksessa riittävät tiedot ottamisalueen laajuudesta ja ainesten käyttötarkoituksesta.

Vaihtoehtoisesti voit täyttää lomakkeen ja toimittaa sen joko sähköpostitse tai postitse.

Jos tarvitset apua ilmoituksen kanssa, ota yhteyttä Oulun seudun ympäristötoimen ympäristötarkastajiin. Ympäristötarkastajien yhteystiedot löydät ympäristönsuojelun verkkosivuilta.

Kenelle ja millä ehdoin

Tee ilmoitus silloin, kun ottamisalueesta on otettu tai on tarkoitus ottaa enemmän kuin 500 kiintokuutiometriä maa-aineksia.

Tausta ja lainsäädäntö

Maa-ainesten eli kiven, soran, hiekan, saven ja mullan ottaminen omaan tavanomaiseen kotitarvekäyttöön, kuten rakentamiseen tai kulkuyhteyksien kunnossapitoon, ei edellytä maa-aineslupaa.

Jos maa-ainesta on otettu tai sitä aiotaan ottaa yli 500 kuutiota, siitä on ilmoitettava kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle. Kotitarveottamisessa maa-aineksia otetaan omalta maalta, yhteisalueelta tai maanottorasitteeseen perustuen toisen maalta.

Maa-ainesten kotitarveottamiselle ja -käytölle ei ole määritetty yksiselitteisiä määriä, vaan käyttötarkoitus ratkaisee sen, onko kyseessä kotitarveotto. Otettuja maa-aineksia ei saa myydä.

Palvelun toteuttaa

Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos

Muut vastuuorganisaatiot

Oulun kaupunki

Palvelusta vastaa

Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Tekstistä vastaa: Oulun seudun ympäristötoimi -liikelaitos
Päivitetty: 20.1.2023