suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Rovaniemen kaupunki

Luonnontieteelliset kokoelmat ja neuvonta

  • Palvelu
  • 21 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Luonnontieteellinen kokoelma käsittää kymmeniä tuhansia näytteitä, ja kokoelmaa kartutetaan systemaattisesti. Kokoelma on aikoinaan perustettu Aarne Hellemaan lintukokoelman ympärille, jonka Rovaniemen kauppala osti 1952. Kokoelmaa on selkärankaisten eläinten osalta myöhemmin täydennetty etenkin Veikko Salkion täyttämillä linnuilla ja nisäkkäillä. Perhosia on useita tuhansia yksilöitä, erityisesti Hannu Saarenmaan, Marko Mutasen ja Jukka Jalavan keräämiä ja preparoimia.

Kaksisiipisten hyönteisten kokoelman muodostavat erityisesti Jukka Salmelan, Lauri Paasivirran ja Jouni Penttisen lahjoittamat näytteet, jotka sisältävät tyyppiyksilöitä. Kasvikokoelma koostuu erityisesti putkilokasveista, joita keräsi Pauli Sipilä. Lisäksi kokoelmassa on muutamia koulukasvioita sekä sieni- sammal- ja jäkälänäytteitä. Geologisessa kokoelmassa on laaja valikoima Lapin kivilajeja kuten esimerkiksi kvartsia, kvartsiittia, limoniittia, dolomiittia, hematiittia ja granuliittia. Geologisen kokoelman kivinäytteet on digitoitu.

Biologisten kokoelmien digitointi aloitettiin syksyllä 2017. Yksilöiden metatiedot (laji, keräysaika- ja paikka yms.) viedään Kotka-kokoelmienhallintajärjestelmään ja ne ovat kaikkien nähtävillä osoitteessa: https://laji.fi/observation/list?collectionId=HR.2249

Toimi näin

Voit kysyä museon luonnontieteen amanuenssilta Lapin luontoon ja ympäristöön liittyvistä asioista. Otamme mielellämme vastaan tietoja Lapin eliöistä. Teemme laajasti yhteistyötä viranomaisten, tutkimuslaitosten ja luontoharrastajien kanssa.

Voit kysyä myös luonnontieteen kokoelmiin liittyviä kysymyksiä. Kokoelmiin tutustumisesta on sovittava etukäteen luonnontieteen amanuenssin kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Perustiedot

Palvelun toteuttaaRovaniemen kaupunki
Palvelusta vastaaRovaniemen kaupunki
Alue Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki, Ylitornio
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Rovaniemen kaupunki
Päivitetty: 28.1.2021