suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Kiteen kaupunki

Luonnonmuistomerkin rauhoittaminen

  • Palvelu
  • Kitee
  • Julkinen palvelu

Puita, puuryhmiä, siirtolohkareita ja muita luonnonmuodostumia voidaan rauhoittaa luonnonmuistomerkkeinä muun muassa kauneuden, harvinaisuuden, maisemallisen merkityksen tai tieteellisen arvon vuoksi. Rauhoitetun luonnonmuistomerkin vahingoittaminen tai turmelu on kielletty.

Rauhoittamisesta päättää se viranomainen, jonka alueella luonnonmuistomerkki sijaitsee. Yksityismaalla sijaitsevan luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta päättää kunta maanomistajan hakemuksesta tai suostumuksella.

Kunta voi myös lakkauttaa luonnonmuistomerkin rauhoituksen. Jos omistaja on hakenut rauhoituksen lakkauttamista, pyytää kunta asiasta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskuksen) lausunnon. Jos aloite rauhoituksen lakkauttamiseen on tullut ELY-keskukselta, kuullaan alueen omistajaa asiassa.

Toimi näin

Luonnonsuojelulain 26 §:n mukaan kunta päättää yksityisen omistamalla maalla olevan luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta. Kiteen kaupungin alueella luonnonmuistomerkin rauhoittamisesta ja lakkauttamisesta päättää ympäristölautakunta. Rauhoitushakemus tai rauhoituksen purkamista koskeva hakemus tarvittavine liitteineen tulee toimittaa Kiteen kaupungin ympäristölautakunnalle osoitteeseen Kiteentie 25 82500 Kitee. Lomake luonnonmuistomerkin rauhoittamiseksi täyttöohjeineen löytyy Kiteen kaupungin ympäristöpalvelujen verkkosivulta.

Kenelle ja millä ehdoin

Palvelu on maksuton.

Tausta ja lainsäädäntö

Luonnonsuojelulaki (1096/1996)

Perustiedot

Palvelusta vastaaKiteen kaupunki
Palvelun toteuttaaKiteen kaupunki
Alue Kitee
Palvelun kielisuomi
Tekstistä vastaa: Kiteen kaupunki
Päivitetty: 8.1.2019