suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Jyväskylän kaupunki

Löytöeläinpalvelut

  • Palvelu
  • 9 kuntaa
  • Julkinen palvelu

Toiminta-alueen kunnat ovat sopineet palveluntuottajien kanssa löytökoirien, -kissojen ja muiden pieneläinten talteenotosta ja säilytyksestä. Koiria ja kissoja säilytetään vähintään 15 vrk:n ajan, mikäli omistaja ei ole niitä sitä ennen noutanut. Hoitopäivistä peritään maksu eläimen omistajalta. Mikäli eläimiä ei noudeta, niille pyritään löytämään sijaiskoti.

Toimi näin

Mikäli löydät eläimen voit tarkkailla näkyykö eläimen omistajaa lähistöllä. Jos omistajaa ei näy, voit kysellä lähistöltä onko koira/kissa naapuristosta. Jos kukaan ei tunnista eläintä, voit olla yhteydessä löytöeläinten hoitopaikkaan aluejaon mukaan ja kysyä onko siellä tiedossa katoamisilmoitusta eläimestä, joka vastaisi tuntomerkkejä. Löytöeläinten hoitopaikka myös antaa ohjeita kuljetuksesta yms. Mikäli ollaan keskiyön tms. olosuhteissa, eläin olisi hyvä säilyttää seuraavaan aamuun itsellä ennen kenellekään soittamista. Koiran yms vaikean tilanteen vallitessa voit kysyä hätäkeskuksesta ennen muualle soittelua.

Tausta ja lainsäädäntö

Irrallaan tavatun ja talteen otetun koiran, kissan tai muun pienikokoisen seura- tai harrastuseläimen voi toimittaa kunnan tai kuntien yhteisesti järjestämään löytöeläintarhaan tilapäiseen hoitoon. Löytöeläintarha säilyttää talteen otettua eläintä vähintään 15 päivää. Sen jälkeen löytöeläintarhalla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin.

Sairauden tai vamman vuoksi hoitoon otettu luonnonvarainen eläin on vapautettava, jos on oletettavissa, että se vaikeuksitta sopeutuu luonnonvaraiseen elämään. . Jollei eläintä voi vapauttaa eikä sen hoitoa järjestää, eläin on lopetettava.

Eläimen omistaja tai haltija voi joutua maksamaan korvauksen eläimen talteenotosta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista kustannuksista.

Palvelusta vastaa

Jyväskylän kaupunki
Tekstistä vastaa: Jyväskylän kaupunki
Päivitetty: 28.2.2023