suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio Valtiokonttori

Liikennevakuutus - laiminlyöntimaksu

  • Palvelu
  • Koko Suomi
  • Julkinen palvelu

Ajoneuvolla tulee aina olla voimassa oleva liikennevakuutus, ellei ole ilmoittanut Traficomille liikennekäytöstä poistoa. Tämä koskee myös ajokelvottomia ajoneuvoja. Myös esimerkiksi mopot ja moottorikelkat on vakuutettava.

Ajoneuvon omistajan tai haltijan on vakuutettava ajoneuvo. Jos olet laiminlyönyt ajoneuvon lakisääteisen liikennevakuutuksen ottamisen, sinulle määrätään vakuuttamattomuusmaks ...

Toimi näin

Jos poliisi tai Traficom havaitsee, ettei sinulla ole voimassa olevaa liikennevakuutusta, ne ilmoittavat vakuutuksen puuttumisesta Liikennevakuutuskeskukselle (LVK), joka lähettää sinulle asiaa koskevan tiedustelun. Sinulle varatun vastausajan jälkeen LVK tekee Valtiokonttorille esityksen vakuuttamattomuusmaksun määräämiseksi. Maksut voidaan määrätä kulumassa olevalta ja viideltä viimeksi kuluneelta kalenterivuodelta.

Valtiokonttori tekee päätöksen vakuuttamattomuusmaksun määräämisestä. Päätöksen mukana et saa vielä laskua, vaan LVK lähettää sinulle laskun ja huolehtii maksun perinnästä.

Vakuuttamattomuusmaksuilla korvataan vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia liikennevahinkoja. Perityt maksut eivät riitä kattamaan korvattavia vahinkoja.

Vakuuttamaton ajoneuvo on käyttökiellossa, kunnes vakuutus on asianmukaisesti hoidettu. Poliisi voi poistaa vakuuttamattoman ajoneuvon rekisterikilvet.

Kenelle ja millä ehdoin

Liikennevakuutus on otettava seitsemän vuorokauden kuluessa ajoneuvon hankinnasta. Jos olet ottanut liikennevakuutuksen vuorokauden vaihduttua vasta kahdeksantena päivänä tai myöhemmin, on ajoneuvo vakuuttamaton ja sinulle määrätään vakuuttamattomuusmaksu. Liikennevakuutus on otettava määräajassa, vaikka omistajanvaihdosta ei olisi vielä rekisteröity.

Liikennevakuutus on otettava heti hankintapäivänä, jos hankit ajoneuvon väliomistajalta eli henkilöltä, joka ei ole täyttänyt omaa vakuuttamisvelvollisuuttaan. Ajoneuvon uuden omistajan ja haltijan tulee ottaa selvää ajoneuvon rekisterimerkinnöistä ja vakuuttamisvelvollisuudesta jo ennen hankintaa. Yksityisten välisissä ajoneuvokaupoissa kannattaa olla erityisen valppaana ja seurata Traficomin nettisivuilta löytyvää ohjeistusta, joka löytyy täältä https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/ajoneuvon-omistajanvaihdos .

Tausta ja lainsäädäntö

Palvelun toteuttaa

Valtiokonttori

Muut vastuuorganisaatiot

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Poliisi

Palvelusta vastaa

Valtiokonttori
Tekstistä vastaa: Valtiokonttori
Päivitetty: 29.12.2021