suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Vastuuorganisaatio: Ruokavirasto

Lihan kuljetusavustus

  • Palvelu
  • 21 kuntaa
  • Julkinen palvelu
Alue: Enontekiö, Inari, Kemi, Kemijärvi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Posio, Ranua, Rovaniemi, Salla, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Utsjoki, Ylitornio
Palvelun kielet: suomi, ruotsi

Maa- ja puutarhatalouden kansallisista tuista annetun lain mukaan pohjoisena tukena voidaan myöntää

  • lihan ostajille lihan kuljetusavustusta,
  • meijereille maidon kuljetusavustusta,
  • keinosiemennysalan toimijoille eräiden kotieläintalouden palvelujen tukea.

Avustuksen tarkoitus on ylläpitää Suomen pohjoisten alueiden elinvoimaisuutta ja vähentää pitkistä välimatkoista aiheutuvia haittoja.

Lihan kuljetusavustusta voidaan maksaa vuosittain kirjanpitovelvollisille lihan ostajille. Kuljetusavustusta voi saada Lapin maakunnassa sijaitsevalta tuotantopaikalta hyväksyttyyn teurastamoon tapahtuneista nautojen, sikojen, lampaiden, siipikarjan, hevosten ja vuohien kuljetuksista.


Toimi näin

Lihan kuljetusavustusta haetaan vuosittain lomakkeella 450 Ruokaviraston asettamaan määräpäivään mennessä. Lomakkeessa on kerrottu tukialuejaot ja avustuksen määrä.


Kenelle ja millä ehdoin

Kuljetusavustusta myönnetään Ruokaviraston hyväksymien teurastamoiden ja aluehallintoviranomaisen hyväksymien poroteurastamoiden punnituslipukkeiden tai -päiväkirjojen osoittamien ruhopainojen perusteella, jos eläimen ruho on todettu lihantarkastuksessa ihmisravinnoksi kelpaavaksi.

Kuljetusavustusta maksettaessa noudatetaan valtioneuvoston asetuksen (5/2015) mukaista kuntakohtaista tukialuejakoa.


Tausta ja lainsäädäntö


Palvelun toteuttaa: 
Ruokavirasto